Nejhorší věci, které se vám mohou stát při cestování

Přestože je cestování jedna z nejúžasnějších věcí na světě, přináší s sebou i jistá rizika. Je pravda, že většina nepříjemností, které se vám mohou stát na cestách, vás klidně může potkat i doma při přecházení přes ulici. Je však rozdíl, když se vám stane nepříjemná věc ve známém prostředí a když se na vás něco „sesype“ tisíce kilometrů od domova. Které situace jsou noční můrou každého cestovatele?

Úraz nebo nemoc

Nepříjemná nemoc, ať už je to nachlazení, chřipka, bolest zubů nebo jen žaludeční problémy z jídla, dokáže pořádně otrávit každé cestování. Nejenže jsou tyto věci obtěžující samy o sobě, ale mrzí o to víc, když víte, že vám ubíhá čas původně vyhrazený na úplně jiné aktivity. Žaludeční problémy nebo silné nachlazení vás totiž většinou připoutají na místo a nabourají vaše cestovatelské plány. Stejné je to i s úrazy. Už jen takový vymknutý kotník dokáže vaše dobrodružství včas přerušit, nemluvě o vážnějších úrazech.

Dalším problémem je to, že při cestování méně rozvinutými zeměmi nemusíte dostat zdravotní péči, na jakou jste zvyklí z domova. V případě, že ji i dostanete, bez uzavřeného cestovního pojištění vás může úraz nebo hospitalizace z důvodu náhlého onemocnění vyjít velice draho.

Ztráta dokladů

Také vyslovená hloupost, jakou je ztráta dokladů, se vám klidně může přihodit i doma. Není to nic výjimečného. Ale doma víte, na koho se v takovém případě máte obrátit a jak postupovat. V zahraničí se sice máte obrátit na velvyslanectví, ale ani to nebývá někdy jednoduché. Představte si, že jste v Indonésii. Velvyslanectví je v Jakartě, ale vy můžete být klidně na úplně jiném konci tohoto rozlehlého souostroví. A nejhorší je, že bez dokladů se v zahraničí často nemůžete pohnout dál. Dávejte si proto na své doklady extrémní pozor.

Krádež

Stejně jako předchozí body, krádež je během cestování nepříjemná hned z několika příčin. Kromě samotného faktu, že jste přišli o něco, co je právoplatně vaše a na dalších cestách vám to bude chybět, vyvstává do popředí ještě jedna mrzutost. Pokud se rozhodnete zmíněnou krádež řešit na policii, můžete být nemile překvapeni. Jazyková bariéra, nepochopitelné papírování, nebo dokonce vyslovený nezájem policie, s tím vším se ve světě můžete setkat. Ne všude na světě totiž fungují věci tak, jak jsme zvyklí z Evropské unie. ČSOB Pojišťovna v rámci cestovního pojištění nabízí služby tlumočníka na telefonu zdarma. Tlumočník vám tak při jednání s policií může pomoci.

Snaha domoci se účinné pomoci od policie někdy vede spíše k další frustraci a bohužel šance, že se dostanete k věcem, které vám ukradli, bývá většinou minimální.

Trampoty s autem

Ani problémy s autem na cestách nikoho nepotěší. Může jít o maličkost, jakou je například defekt, ale pokud kolo nezvládnete vyměnit sami a nacházíte se v oblasti uprostřed ničeho…

Podobné opletačky, které nechcete zbytečně zažívat, nastanou, když se vám „podaří“ stát se účastníkem automobilové nehody nebo incidentu. Nemusí jít o nic vážného, ​​ale pokud jste na druhé straně světa, neovládáte velmi dobře jazyk nebo zvyky v dané zemi, může se stát, že strávíte polovinu dne na policejní stanici a nikdo vám nevysvětlí proč. Právě v těchto momentech by vám měla pomoci asistenční služba cestovního pojištění.

 

Každý máme svou vlastní „nejhorší věc“

Tento krátký seznam nepříjemnosti, které se bohužel na cestách stávají každou chvilku, si může každý z nás doplnit o svou vlastní největší obavu. Někdo se bojí toho, že při cestování setká živou tarantulí, pro jiného jsou noční můrou turbulence v letadle. V poslední době vzrůstají obavy lidí z teroristických útoků, a přestože je podle statistik jen minimální šance, že se vám něco takového přihodí, strachu lidí se můžeme divit jen velmi těžko.

Žádná z těchto věcí by vás od cestování neměla odradit. I kdybyste měli tu smůlu a nějaká z nich by se vám přihodila, pozitiva, které cestováním získáte, lehce převáží. Navíc následky těchto nemilých událostí umí zmírnit nebo zcela vynahradit kvalitní cestovní pojištění. To sice nedokáže zabránit, aby se podobné věci stávaly, ale když už se stanou, je to právě cestovní pojištění, které dokáže tuto nepříjemnou situaci zachránit.

Pokrytí léčebných nákladů se vám bude hodit při nemoci nebo úrazu. Pojištění zavazadel, odpovědnosti za škodu a asistenční služby v širším rozsahu vám na cestách také mohou přijít vhod. Neotálejte ani kvůli ceně. V porovnání se škodami, které vám mohou při zmíněných nepříjemnostech vzniknout, je cena cestovního pojištění téměř zanedbatelná položka. Například ČSOB Pojišťovna má na svých stránkách kalkulačku cestovního pojištění, do které si zadáte potřebné informace o své cestě, a hned se dozvíte i cenu případného pojištění. S uzavřeným cestovním pojištěním si s nepříjemnými situacemi při cestování poradíte mnohem jednodušeji.