Chystáte se do Ruska? Nezapomeňte na vízum!

Rusko je bezesporu krásnou, zajímavou a z hlediska turistiky neprávem opomíjenou zemí. Největší stát světa láká historickými městy s řadou památek, ale i nedotčenou přírodou s tundrami a tajgami. A na některých místech je prý vodka levnější než voda.

Největším lákadlem je samozřejmě Moskva, konkrétně Moskevský Kreml se svou dominantou, chrámem Nanebevzetí Pany Marie, což je symbol nejenom ruského hlavního města, ale celého Ruska. Vaší pozornosti by ale neměl uniknout ani Chrám Vasila Blaženého. Ano, ten jo je ten pestrobarevný chrám, který najdete na většině moskevských pohlednic. Nachází se na Rudém náměstí, které je považováno nejen za centrum Moskvy, ale opět celého Ruska. Zde se nachází i proslulé mauzoleum Vladimíra Iljiče Lenina.

Transsibiřská magistrála, Ural a Novgorod

Pokud se rozhodnete cestovat po Rusku, nevynechejte Petrohrad s Chrámem Christova vzkříšení a muzeem Ermitáž či nejhlubší a nejtajemnější jezero světa, Bajkal. Dobrodruhům zcela určitě doporučujeme jízdu Transsibiřskou magistrálou, která je délkou své trati, jež měří neskutečných 9 tisíc kilometrů, nejdelší železnicí světa. Budete mít odvahu projet ji celou? Nasednete v Moskvě a po dvou týdnech vystoupíte ve Vladivostoku. Nezní to lákavě? Mezi další ruská lákadla pak patří Ural, jedno z nejstarších pohoří planety, z měst spolu se zmíněnými Moskvou, Petrohradem a Vladivostokem i Novgorod.

Do Ruska potřebujete vízum!

V první řadě ale nezapomeňte na vízum. Pokud jste klasickým turistou a v zemi nehodláte pobývat déle než 30 dní, vystačíte si s turistickým vízem, jehož cena se pohybuje od 3365 Kč. Cestujete-li z ryze služebních či obchodních důvodů, žádejte o vízum služební s cenou od 3099 Kč. Co k žádosti o vízum budete potřebovat? Samozřejmostí je pas, jehož platnost ovšem musí o 6 měsíců přesahovat platnost víza, klasická malá fotografie splňující všechny kritéria pasové fotografie, vyplněný a vlastnoručně podepsaný vízový formulář, cestovní pojištění a v neposlední řadě tzv. turistický voucher a Potvrzení o přijetí zahraničního turisty. Bližší informace najdete na patřičných internetových stránkách. Doporučujeme do vyhledávače zadat vízum rusko cena a hned budete v obraze.

Samotné vízum do Ruska získáte na konzulárních odděleních ruské ambasády v Praze, Brně a Karlových varech. Žádost můžete podat osobně, v některých případech musíte použít služby vízového centra.