Dovolená Slovinsko – krásná příroda a vstříní, milí lidé




Slovinsko je země bývalé Jugoslávie, někteří si na to určitě pamatují jako dovolená v Jugoslávii za totalitního režimu. V dnešní době nikdo moc nepomyslí na to jet na dovolenou zrovna do Slovinska, když můžou jet třeba vedle do Chorvatska. Ve Slovinsku najdete spoustu kulturních památek a přírodních rekreačních míst.

Ve Slovinsku můžete spatřit Středozemní a Jaderské moře. Kromě pobřeží můžete najít i Alpy, kde můžete sjet nějaké sjezdovky a pokud vás lyže a snowboard moc nelákají, tak si můžete zajít na nějakou pěší turistiku.

Dostanete se zde autem, autobusem nebo letadlem, takže nejlepší forma dopravy je asi autem. Záleží kdo, co preferuje. Podnebí je dosti různé a trochu jinačí než u nás protože náš stát neleží u moře a ani u Alp. V létě je průměrná teplota kolem 20 °C a v zimě se teploty pohybují kolem 0 °C.

Co je k vidění ve Slovinsku

Lublaň je hlavní město. Každého ohromí svým historickým vzhledem a památkami. Město sice bylo už jednou zničeno ve 20. století, ale bylo vybudováno znovu. Budovy jsou postaveny v barokním slohu. Budovy jsou veliké a honosné. Pokud se do Lublaně dostanete, určitě byste měli vidět Lublaňský hrad, který byl vybudován ve 12. století a patří mezi významné historické stavby.

Co určitě uvidíte, nebo po čem se projdete, je Prešerovnovo náměstí, dále také Katedrálu svatého Mikuláše, Svatopetrský Kostel, nebo Trojmostí, které vede přes řeku Lublanici do Lublaňského hradu.

Předjeskynní hrad je krásné místo k navštívení. Je k nalezení u Postojské jeskyně. Hrad je postaven v renesančním stylu a je nedobytný. V jeho historii se mluví o tom, že v něm žil rytíř, který rok přežíval útoky od svého nepřítele tím, že se z jeskyně dostával na druhou stranu pryč z hradu, kde si zajistil své nezbytné potřeby pro život a nikdo nechápal jak.

Postojnská jeskyně je největší ve Slovinských jeskynní. Je zde možnost se projet vláčkem v jeskyni. Cesty a podzemí jeskyně měří dohromady 21 km. Je považována za nejkrásnější jeskyni z Evropských jeskyní. Je opravdu velmi hojně navštěvována a pověstná svou krásou a zajímavostí. Thomas Cook byl první, kdo ji spatřil.

Portorož je velmi dobré místo pro ty, co si rádi užívají nějaké té koupelové relaxace. Najdete tam totiž lázně, které se zabývají koupelemi normálních i ty z mořského bahna. V sídle se můžete i ubytovat, protože místo je moderně postaveno a nacházejí se zde stavby pro semináře a proto i krásné hotely.

Julské alpy jsou dobrým místem pro lyžování nebo snowboard a je to místo nejrůznějších zimních sjezdovek. Z Julských alp se dostanete do Itálie. V létě jsou dobrým místem pro turistiku a výšlap do nejrůznějších vrcholů. Největší bod je Triglav.

Savinjské alpy jsou druhé největší alpy hned po Julských alpách. Největší bod je Grintovec. Pokud je navštívíte, měli byste navštívit Velikou planinu nebo Lublaňskou kotlinu.