Slovinsko – Nový Zéland Evropy




Slovinsko je neprávem podceňované a spousta lidí ani netuší, kde vlastně leží. Najdete ho ve střední Evropě, kde sousedí s Rakouskem, Chorvatskem, Maďarskem a Itálií. Jedná se často také pouze o zemi tranzitní, přes kterou jezdí turisté k moři. Pojďte se vydat po stopách této tajemné, ale kouzelné země.

adriankirby / Pixabay

Pár zajímavostí na začátek

Slovinsko je asi čtyřikrát menší než Česká republika a žijí v něm asi 2 miliony obyvatel. Je unikátní tím, že zde najdete jak moře, hory, dokonale čistou přírodu, tak i malé vesničky typické pro středomoří a olivové nebo fíkové háje.

Skoro polovinu rozlohy státu zabírají lesy a tím se Slovinsko řadí (hned po Finsku a Švédsku) mezi nejzalesněnější státy v Evropské unii. Navíc tu lze najít i pozůstatky pralesů. Panuje zde alpské, kontinentální a středomořské podnebí, podle místa, kde se právě nacházíte.

Pro většinu východního Slovinska s kontinentálním klimatem to znamená horká léta a studené zimy, zato pobřeží a západní Slovinsko zima díky středomořskému podnebí téměř netrápí – slunečno je tu téměř po celý rok.

Stojí za navštívení

Nejznámějším a nejoblíbenějším turistickým cílem je ledovcové jezero Bled. Na ostrůvku uprostřed jezera je vybudovaný kostelík, na který Vás doveze převozník nebo si můžete půjčit loďku. Z ní se můžete kochat pohledem na okolní krajinu – Julské Alpy. V jezeře se můžete koupat nebo si zarybařit, příjemná je i procházka okolo, zabere Vám asi tři hodiny cesty.

Pokud vystoupáte na skálu nad jezerem, naskytne se Vám nejen nezapomenutelný výhled na krajinu, ale budete mít možnost navštívit hrad Bled, který byl vybudovaný už kolem roku 1000! V okolí jezera i blízké vesnice Vintgar se nachází soutěska Vintgar. Jedná se o rokli dlouhou kilometr a půl a rozhodně stojí za navštívení! Jedinou nevýhodou je poměrně velká turistická návštěvnost.

Jezero Bohinjské je největším jezerem ve Slovinsku. Můžete si ho obejít pěší túrou, což trvá asi čtyři hodiny, ale praktičtější je půjčení kola. Asi 5 kilometrů od Bonhijského jezera se nachází vodopád Savica, který je vysoký 80 metrů.

tpsdave / Pixabay

Za návštěvu jistě stojí i Ljubljana (česky Lublaň), hlavní město Slovinska. Je to příjemné historické město podobné Praze, ve kterém žije 300 tisíc obyvatel. Nejznámějším místem ve městě je Přešenerovo náměstí. Na něm najdete kostel Zvěstování Panny Marie a trojmostí, jehož architekt se též podílel na návrhu rekonstrukcí Pražského hradu. Lublaňský hrad si můžete prohlédnout také, lze využít lanovku.

Slovinsko je proslulé také svými krasovými komplexy – najdeme zde až na 8000 jeskyní! Tou nejznámější a nejrozsáhlejší je jeskyně Postojna. Díky své rozloze probíhá prohlídka z turistického vláčku a možná spatříte i nevšední živočichy – zajímavostí je například Macarát jeskynní (človeška ribica). Pár kilometrů od jeskyní stojí hrad Predjama. Ten je postavený na skalním převisu a jeskyně pod ním plnila v dřívějších dobách funkci tajného vchodu.

Slovinsko je proslulé svou včelařskou tradicí a místní med je velmi proslulý. Navštivte proto město Radovljica, kde můžete navštívit i muzeum s touto tématikou. Sportovní nadšenci jistě znají Kranjskou Goru – centrum zimních sportů. Prostředí je velmi podobné tomu rakouskému a najdete zde sjezdovky i skokanské můstky.

Co ve Slovinsku ochutnat?

Slovinská kuchyně je sytá – základem je mouka, sádlo a máslo. Podávají se zde zejména masitá jídla – kromě klasiky v podobě hovězího, vepřového nebo drůbežího je častou součástí jídelníčku i zvěřina nebo telecí. Mnohé jistě překvapí i poměrně častá konzumace koňského, ale dokonce i medvědího masa!

Typickou slovinskou polévkou je Jota – jedná se o směs fazolí, kysaného zelí, brambor a klobásy nebo uzeného masa.

Pohanková kaše – Žganci – se servíruje jako vložka do polévky, příloha, ale i jako samostatný pokrm. Podává se s mlékem nebo jogurtem, ale i naslano se škvarky nebo zvěřinou.

Blejska kremna rezina – poněkud krkolomný název dezertu, který je však lehký jako obláček. Jedná se o pláty lístkového těsta plněné vrstvou vanilkového pudinku a šlehačky. Původně pochází z okolí Bledu a je velmi podobný i slovenské variantě s názvem Krémeš.

Z dalších dezertů stojí za zmínku gibanica (koláč s ořechy, tvarohem nebo mákem) nebo potica (sladké pečivo podobné bábovce s ořechy nebo tvarohem). Kdo by dostal chuť na koblihu, ať počítá s tím, že slovinská kobliha je opravdu poctivá a nejméně třikrát větší než ta, kterou známe u nás! Ty nejlepší najdete v Trojane (asi 20 km před hlavním městem).

Slovinsko je poněkud neznámé a opomíjené místo, ale vězte, že jakmile se do něj jednou vypravíte, už navždy Vás okouzlí a Vy se do něj budete neustále vracet.