Chystáte se na cesty? Co nezapomenout doma?

Letošní dovolená má pachuť koronavirové pandemie. Ještě stále se mění nejrůznější vládní doporučení. A tak většina Čechů pojede k moři do Chorvatska, anebo stráví letní dovolenou u nás v republice. Abychom vám usnadnili balení na cesty, připravili jsme pro vás seznam věcí, které by neměly chybět ve vaší pohotovostní cestovatelské lékárničce.

Nejdříve je třeba popřemýšlet o místě, které se chystáte navštívit. V České republice je lékárna na každém rohu, ale v cizině může být těžší ji najít. Usnadňují to místní Google průvodci, ale nikdy nemůžeme mít dokonalý přehled, jak jsou tamní lékárny vybaveny. Zamyslete se nad tím, co byste mohli ve vypjatých chvílích potřebovat, a co by nemuseli v místní lékárně mít.

Trpíte-li chronickými zdravotními problémy, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, zda je vaše vysněná cílová destinace pro vás vhodná, poproste ho o předepsání pravidelně užívaných léků do zásoby, aby vám na dovolené nedošly. Konzultuje s ním i nutnost očkování, nejspíše po Evropě nějaké extra nestandardní potřebovat nebudete, ale až se uvolní všechna opatření, mohlo by se vám očkování hodit. Turisté s chronickými zdravotními problémy by si měli preventivně předem vyzjistit důležité kontakty na zdravotnická zařízení. V případě, že se vám zdravotní problém zhorší, budete telefonovat najisto. Lidé, kteří mají kartičku o tom, že jsou například léčeni s potrombofilním stavem a užívají léky na ředění krve, by neměli tyto kartičky zapomenout přibalit.

Co by se ještě mohlo hodit?

Nemusíte vykoupit lékárnu, sami nejlépe víte, na jaké zdravotní obtíže jste nejčastěji hákliví, ale tento seznam vám shrne nejčastěji potřebné léky:

Analgetikum (úleva od bolesti), jako je paracetamol nebo ibalgin.

Antihistaminika – tabletky na alergie; či krémy, obsahující antihistaminika po bodnutí hmyzem.

Tablety na nachlazení a chřipku.

Léky proti kašli.

Krémy nebo masti na namožené svaly, či klouby.

Pastilky, kapky – proti bolesti v krku.

Antiseptický roztok pro čištění ran nebo bodnutí.

Náplasti a obvazy.

Nůžky a pinzetu (ne na palubu letadla)

Repelent proti hmyzu

Lék proti průjmu a nevolnostem.

Antacid pro zažívací potíže.

Antifungální nebo antibakteriální krém.

Oční kapky.

Opalovací krém (minimálně SPF 30+).

Teploměr.

Kartička ze zdravotní pojišťovny, potvrzení o cestovním pojištění.

Nezapomeňte také na prostředky péče o zuby.

Léky na předpis, které by měly být při cestování letadlem uchovávány v původních obalech s čirými štítky a přepravovány v příručních zavazadlech. Měli byste také vzít zprávu od svého lékaře s uvedením názvů léčivých přípravků, dávkování a toho, že jsou pro vaše osobní použití, plus kopii vašich receptů. Popřípadě také vypsané generické názvy léku, aby nedošlo k záměně s obchodními názvy v zahraničí zemi.

Zdravotnické vybavení, které pravidelně používáte, například sterilní stříkačky a jehly. Dámy, nezapomínejte ani na vložky a tampóny, nikdy nevíte. Hodit se bude i protikvasinkový krém.

Náhradní brýle nebo čočky.

Kondomy, antikoncepční pilulky nebo jiné antikoncepční prostředky.

Kompresní podkolenky, nebo punčochy, uleví vašemu cévnímu systému a fungují jako prevence před vznikem cestovatelské trombózy.

Dezinfekční prostředek na ruce nebo ubrousky.

Pro případ, že by se změnila epidemiologická situace tak letos samozřejmě roušku.

Cestování do rozvojových zemí, odlehlých tropických oblastí a vysokých nadmořských výšek, zvyšuje riziko rozvoje určitých zdravotních potíží, s nimiž byste se doma nebo během cestování do rozvinutých zemí mírného klimatu nesetkali. Zjistěte si proto před cestou na internetu, jaké možné komplikace mohou nastat, a jak je na ně místní zdravotnictví připraveno. Nezapomeňte cestovní pojištění.

Tak šťastnou cestu a přejeme vám, abyste svou cestovní lékárničku nakonec nevyužili!