Travel News:

Speciality řecké kuchyně

Speciality řecké kuchyně

Musaka s jehněčím a bramborem

Doba přípravy- 120 minut, pro 4 osoby

Suroviny- 1 velký lilek pokrájený na kolečka, lžíce olivového oleje, nasekaná cibule, 1 stroužek česneku- rozetřený, 350 g mletého  libového jehněčího masa, 250g na plátky pokrájených žampiónů, 425g pokrájených konzervovaných rajčat  s bylinkami, 1,5 dl jehněčího nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce škrobové moučky,2 lžíce vody, 500 g brambor- 10 minut převařených a pokrájených na plátky, 2 vejce, 125g nízkotučného měkkého sýra, 60 g nastrouhaného nízkotučného a zralého čedaru, sůl, pepř, čerstvá petrželka na ozdobení,listy salátu na ozdobení.

Postup-Kolečka lilku promněte solí, aby jste se zbavili nahořklé šťávy. Nechte 10 minut odpočinout. Po té propláchněte v cedníku studenou vodou.

Mezitím rozehřejte na pánvi olej a 3-4 minutky osmažte cibulku s česnekem. Poté přidejte na pánev maso a osmažte do hněda.(asi 5 minut) Přidejte rajčata, vývar a vařte na mírném plameni asi 10 minut.

Zjistili jsme za Vás

  • Po mnoha porovnáních různých nabídek nám vycházejí letenky nejlevněji přes Pelikán.cz
  • Naopak celou dovolenou kompletně pořídíte nejlevněji díky Dovolená.cz, jak jinak. :-)

Smíchejte škrobovou moučku s vodou a přidejte do pánve a povařte dokud směs nezhoustne. Nezapomeňte míchat. Polovinu směsy přendejte do zapékací mísy , přikryjte plátky lilku,  poté opět zbývající směsí a na vrch přidejte plátky brambor. V misce smíchejte vejce s měkkým sýrem solí a pepřem a polijte směsí brambory, aby byly kompletně zakryté.Posypte strouhaným sýrem. Po 45 zapékejte směs v troubě při teplotě 190 stupňů. Hotový pokrm je napovrch krásně zlatavý a křupavý. Před podáním ozdobte salátovými listy a petrželkou.

Dovolená Řecko

Telecí maso s červenou omáčkou

Doba přípravy-120 minut, pro 4 osoby

Suroviny-750g telecího masa (kýta,plec), 4 cibule, 2 zelené papriky(500g), 350g zralých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sladké papriky, sůl, pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku, 300 ml červeného vína, 1 lžička organa, 1 lžíce sekané petrželky.

Postup – Telecí maso osušíme a nakrájíme na kostičky.
Cibule oloupeme a pokrájíme, papriky omyjeme a pokrájíme na nudličky.
Rajčata omyjeme, odstraníme zelené části, nakrájíme na kousky a propasírujeme či rozmixujeme na kaši.
V kastrolu rozehřejeme olej a do horkého hodíme kousky masa a opékáme ze všech stran asi 10 minut.

Přidáme cibuli a opékáme spolu dokud směs nezíská barvu medu.
Po té přidáme papriku nakrájenou na nudličky, papriku koření pepř a sůl.
Přidáme rajčatové pyré, rajčatový protlak a asi 100ml vína.
Vše podusíme asi půl hodiny pod pokličkou na mírném ohni.

Pak přilijeme zbytek vína event. i trošku vody (omáčka nesmí být příliš řídká).
Dochutíme organem, solí a pepřem a podáváme posypané petrželkou.
Jako příloha se hodí rýže nebo hranolky a k tomu červené víno (mírně nakyslé např.Nemea

Dovolená Last minute Řecko

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Doba přípravy– 50 minut, pro 4 osoby

Suroviny- 1 starší žemle, 400 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 snítky máty, sůl, pepř, asi 2 lžíce strouhanky, 750g zralých rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička skořice.

Postup- Ostrouháme kůrky z žemle a měkkou střídku namočíme na chvíli do studené vody.

Mleté maso dáme do mísy. Žemli vymačkáme a smícháme s masem a 1 vejcem. 1 cibuli oloupeme a nastrouháme do mísy , přidáme 2 prolisované stroužky česneku. Mátu omyjeme a nasekáme najemno a přidáme do směsy. Dále směs osolíme a opepříme.

Vše promícháme a přidáme nastrouhanou kůrku z žemle a strouhanku tak aby vznikla tvárná hmota kterou necháme 30 minut odpočinout v leničce.

Rajčata krátce spaříme, oloupeme , rozpůlíme a zbavíme jadérek. Dužninu nakrájíme ne kousky. Druhou cibuli nakrájíme na kousky a spolu s prolisovaným česnekem osmažíme dozlatova. K cibuli přidáme nakrájená rajčata která ochutíme solí, pepřem a tymiánem a 5 minut povaříme na mírném ohni. Z masové směsy vytvarujeme kuličky velkosti vlašského ořechu a vložíme je do omáčky, kterou ochutíme skořicí. Dusíme asi 20 minut, dochutíme a podáváme třeba s chlebem .

Česnekový dip

Někdy jen z brambor , někdy s namočeným chlebem, jindy se strouhanými ořechy, ale vždy se spoustou česneku. Tento krém zvaný skordália patří v Řecku k nejoblíbenějším dipům. Pochází z Iónských ostrovů,kde se podává jako omáčka k sušené tresce.

Pro 4 osoby, doba vaření– 30 minut + 2 hodina chlazení

Suroviny- 250g moučných brambor, 2 krajíce bílého chleba z předchozího dne, 6 stroužků česneku, půl lžičky hrubé mořské soli, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce octa, sůl ,pepř.

Postup- Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnout a oloupeme.

Z chleba odkrojíme kůrky a střídku namočíme do studené vody. Pak ji vymačkáme. Česnek oloupeme,nasekáme a utřeme spolu se solí. Brambory rozmačkáme , smícháme s chlebem, česnekem, olivovým olejem, citrónovou šťávou, octem s hodně našleháme.

Osolíme opepříme , dáme do mísy a chováme do ledničky na 2 hodiny zchladnout.

Jako příloha se hodí bílý chléb.

Levné letenky a dovolená online