Fazole s masem a sázenými vejci




Fazole s masem a sázenými vejci

Venezuelská kuchyně

Venezuelské národní jídlo se jmenuje pabellón crilo a skládá se z rozcupovaného opečeného masa, červených fazolí, opečených banánů a rýže. Korunu všeho je sázené vejce.

  • Pro 4 osoby
  • Doba přípravy – 3 hodiny
  • Doba máčení – 18 hodin

Suroviny – 200 g sušených červených fazolí, 500g hovězího masa na dušení(zadní ), sůl, pepř, lžička celého černého pepře, 2 hřebíčky, bobkový list, 4 stroužky česneku, 100g kůže ze slaniny nebo prorostlou slaninu, cibule, 5 lžic vepřového sádla, půl lžičky chilli nebo cayenského pepře, na špičku nože mletého koriandru, 250g rýže, 4 banány, 4 lžíce másla, 4 vejce.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Postup – Fazole přebereme a minimálně na 12, lépe na 18 hodin je namočíme do studené vody. Maso pokrájíme na velké kusy a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme koření (sůl, pepř, hřebíčky,bobkový list ) a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Asi po hodině vaření masa slijeme fazole a zalijeme je 400ml nové vody. Oloupeme 2 stroužky česneku, rozetřeme a spolu s kůží slaniny a solí  přidáme k fazolím.

Fazole dusíme do měkka, případně dle potřeby dolijeme vodou. Maso vyndáme z vývaru, necháme zchladnout a dvěma vidličkami ho natrháme na drobno. Cibuli a zbývající česnek oloupeme a nakrájíme ne jemno.

Sádlo rozpustíme na středním ohni a česnek s cibulí na něm osmažíme, přidáme maso, sůl,pepř, koriandr a za stálého míchání 10 minut opékáme./ dokud maso nezhnědne a nezačne být trochu křupavé.

Rýži zalijeme 500ml osolené vody a přivedeme k varu – dusíme pod pokličkou do měkka. Banány nakrájíme na plátky.Ve velké pánvi rozpustíme máslo a plátky banánů na ně, opékáme asi 7 minut do světle hněda. Pak opečeme vejce tak aby žloutky zůstaly tekuté. Maso ohřejeme. Na talíře rozdělíme fazole, rýži, maso a banány a navrch položíme vejce. Ve Venezuele se k tomuto jídlu servíruje šálek černé kávy a bílý rum.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]