Dovolená v Rakousku – Aby jste po Alpách nemuseli koukat pouze v Regálech




Rakousko je bezpochyby nádherná země. Plná hor, jezer a lesů. Pokud o našem severním sousedovi smýšlíte jako o ideálním kandidátu na hostitele vašich jarních či letních radovánek, pokračujte směle ve čtení dál. V rozhodování vás jistě utvrdíme! Co ale tam vlastně přesně chcete dělat?

alsen / Pixabay

  1. A) Chci si po roce zase pořádně zasportovat!

Zní vám tato myšlenka, jako vaše vlastní? Pokud ano, možná se rozhodnete strávit dovolenou lyžováním, horolezectvím, nebo třeba pěší turistikou. A možná se také rozhodnete právě pro Rakouské Alpy. Kam přesně se ale vydat?

Vysoké Taury

Tato oblast se může právem pyšnit přezdívkou „páteř Alp“. Jedná se o masivní horský hřeben o celkové délce kolem 200 km. Tento rakouský Národní park se vyznačuje především stovkami kilometrů výborně značených cest – od těch nenáročných až po vysokohorské výšlapy.

Grossglockner. Takto zní název nejvyšší hory celého Rakouska. Tato majestátní třítisícovka s pravidelností hodináře již léta láká turisty, aby si na ni vylezli, nebo se k jejímu vrcholku prošlapali pěšky. Pracnou cestu si ovšem můžete ulehčit a tento vrchol zdolat ve směru z hora dolů na lyžích a to i v létě, kdy jsou vrcholky hor stále ještě plné sněhu. Na tohoto malého obra narazíme na hranici spolkových zemí Korutany a Tyrolsko.

GiancarloGattelli / Pixabay

Proslulá je také přilehlá Grossglocknerská horská silnice s vrcholem na Franz-Josef-Höhe, odkud se lanovkou dostanete k ledovci Pasterzengletscher, na který lze vstoupit. Kromě toho lze dojít i k pozorovatelně Wilhelma Swarovského.

Krimmelské vodopády by měli být vaší další zastávkou. Monumentální vodní kaskáda uhrane každém – dospělému i dítěti. Měří přes 380 metrů a říká se o nich, že jsou nejvyšším vodopádem v Evropě a pátým nejvyšším na světě. Zda je toto tvrzení pravdivé si však musíte ověřit sami.

Svou návštěvou můžete také ještě poctít některé z dalších 120 chráněných horských vrcholů a 169 ledovců. Nebo můžete zkusit nalézt nějaké smaragdy a zlato v oblastech Habachtalu a Rauris.

V případě spalujícího letního slunce si pak nezapomeňte zchladit kůži v jeskyních Lamprechtshöhle a Eisriesenwelt.

Solná komora

Ne nadarmo se této části Rakouska říká „sídlo romantiky“. Naleznete zde krajiny olemované desítkami jezer, jako Mondsee, Traunsee, Wolfgangsee, Toplitzsee a další. Solná komora si vás jistě získá však i svými středověkými solnými doly v Hallstattu a Altaussee.

Pro malé i velké dobrodruhy se nabízí návštěva tajemných jeskyň u Obertraunu pod Krippensteinem.

Pokud si chcete po dlouhém výšlapu zarelaxovat tělo, zastavte se v císařském městě Bad Ischl. To si pro své léčebné lázně Salzkammergut získalo přízeň už samotné císařovny Sisi a Františka Josefa. kromě nich však můžete také ještě navštívit blízké centrum Relaxia, kde smíte zakusit slasti saun, parních lázní, inhalačních jeskyní se solankou, nebo infračervenou kabinou.

Cyklotrasy

Pokud patříte mezi náruživé cyklisty, kolo rozhodně nenechávejte doma. Malebné stezky Alp, jako by přímo žádali o to, abyste si je sjeli.

Podunajská cyklistická stezka je jedna z nejvyhledávanějších a také nejstarších. Celo-asfaltové cesty nepřetržitě po celou dobu jízdy sledují oba břehy Dunaje. Trasu začnete za bavorským Pasovem – historickým a architektonickým klenotem Rakouska – a pravděpodobně zakončíte v Dürnsteinu v Dolním Rakousku. Pokud po přejetí cílové roviny stále ještě nebudete mít dost, můžete v cestě pokračovat až do rakouského hlavního města – Vídně.

Tauernská cyklistická stezka – Asi nejkrásnější cyklostezka celého státu, vedoucí napříč Vysokými Taury. Na start se postavíte pod Krimmelskými vodopády a přes majestátní vrcholy, úchvatné lesy a malebné vesnice dojedete až do 200 km dalekého nezapomenutelného Salzburku. Nebojte se však. Celá trasa se jede převážně z kopce a po dobře značené cyklostezce téměř bez provozu, takže nemusíte mít strach o sebe, ani o vaše ratolesti.

Weinviertel je vinná oblast, jejíž začátek nalezneme téměř ihned za českými hranicemi. Podél cyklotras působí asi šest set vinařů. Raritou je, že podle zdejších odrůd vína jsou také nazvány i cesty. Vaší konečnou tak může být třeba Veltlínské zelené, nebo Ryzlink. A kde je víno, tam je přece radost, tak šup na kola!

  1. B) Chci prožít naučnou dovolenou kulturně-historického rázu!

Vídeň – Do hlavního města za poznáním

Rakouskou metropoli netřeba přílišně představovat. Ale co v ní najdeme? Čím konkrétně nás může Vídeň pohostit?

Schönbrunn je známý barokní zámek, který do roku 1918 sloužil jako letní rezidence rakouských císařů. Mimo to, byl Schönbrunn i s přilehlými zahradami zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO a dnes se tu pořádají při zvláštních příležitostech státní audience.

 

   Zoologická zahrada Schönbrunn. Při návštěvě zámku by bylo skoro nemyslitelné, abyste odešli bez prohlídky nejstarší zoo na světě. V rozlehlé zahradě na vás čeká více než 700 druhů zvířat v celkovém počtu neuvěřitelných 8 500 kusů! A jako v jedné z mála evropských zoo tu uvidíte i ohroženou Pandu velkou! Celá plocha zabírá prostor přes 17 hektarů. Procházet areálem tu můžete 356 dní v roce. Návštěvu si tedy klidně naplánujte i o svátcích.

 

   Prátr je největším Vídeňským zábavním parkem. Jeho adrenalinem nabité atrakce uvidíte už dlouho před příjezdem na parkoviště. Oblast plná zábavy pro děti i dospělé čítá asi 250 různorodých atrakcí z nichž se vám bude tajit dech. Na výběr jsou tu horské dráhy všeho druhu i rychlostí, 117 metrů vysoký řetízkový kolotoč i 61 metrů vysoké ruské kolo. Dále pak například větrný tunel, kde vzdušný proud dosahuje rychlosti až 280 km/h a simuluje tak seskok s padákem z výšky 4 000 metrů. Motokáry, trampolíny, létající koberec, minigolf, střelnice, houpačky, skluzavky a podobné tu budou čekat i pro vaše pro děti. Na návštěvu si určitě vyhraďte celý den, nebudete totiž s to areál opustit!

 

   Albertina je vídeňská galerie založená již v roce 1776 v přepychových komnatách stejnojmenného největšího habsburského obytného paláce. Zahrnuje více než milion tištěných grafik a 60.000 kreseb. Od Klasické moderny až po nejnovější současnost. Prostory Albertýnské galerie pravidelně své návštěvníky ohromují díly světoznámých velikánů umění, jakými byli: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti, Pablo Picasso, Peter Paul Rubens, Gustav Klimt či Oskar Kokoschka.

 

 

Jste připravení na Rakousko?

 

Jak můžete vidět, v Rakousku se za těch pár dní blaženého volna ani nudit nestihnete. Naši sousedé zkrátka mají co nabídnou a je jen na vás, jestli této nabídky využijete. Ať už se však pro tyto nádherné krajiny nakonec rozhodnete, či nikoli, přejeme vám příjemný pobyt lemovaný krásnou přírodou, kulturními památkami a spoustou nezapomenutelných zážitků!