Dovolená ve Švýcarsku




Švýcarsko. Jedna z nejkrásnějších zemí světa. Většinu jeho povrchu pokrývají Alpy, protéká jím řeka Rýn a nachází se tam dvě obrovské jezera, Ženevské a Curyšské. Když budete projíždět Švýcarskem, budete mít pocit, jako by se zastavil čas. Od jara do podzimu se téměř všude pasou krávy, všechno se zelená, ale těch nejvyšších horách se stále bělá sníh.

xmax88 / Pixabay

Co navštívit v létě?

Ve Švýcarsku je tolik krásných památek, přírodních zajímavostí a možností, jak využít čas strávený tam, že je velmi těžké vybrat, které místa opravdu navštívit. Nejdříve stojí za to zmínit ty nejkrásnější vodopády, mezi které patří určitě Rýnské vodopády (Rheinfalls) nebo Trummelbach Falls . Celé alpské pohoří je opravdu nádherné. Obrovské výšky, do kterých se tyčí alpské hory, jsou opravdu fascinující. Většina těchto hor je vyšších než 4000 metrů nad mořem. Mezi tyto hory patří určitě Matternhorn. Nejkrásnější hora světa Vás okouzlí svou majestátností.

Mezi další patří masiv Jungfrau, kterého severní stěna patří mezi nejnebezpečnější horolezecké stěny má světě. Ve Švýcarsku se nachází téměř 2000 jezer. Ty definitivně největší jsou Curyšské a Ženevské. Pokud uvidíte tyto jezera, budete mít pocit, že jste u moře. Okolí Ženevského jezera je výstižně nazváno „švýcarská Kalifornie“. Téměř celoročně slunečné počasí Vám ještě více podpoří pocit jako u moře. Okolo moře by se však netyčilo tolik okouzlujících hor jako okolo tohoto jezera. Hloubka Ženevského jezera je zhruba 360 metrů, což je opravdu hodně. Jezero zasahuje do francouzského území, takže se přes něj lze připravit až do Francie.

Malebných městeček ve Švýcarsku opravdu není po málu. Stein am Rhein, středověké městečko, Vás zaručeně očaruje svými domy. Tyto středověké domy jsou pomalované nádhernými malbami a nachází se na náměstí. Kousek od náměstí je most přes řeku Rýn, který je přímo ověšený vlajkami. Švýcaři si velmi potrpí na vlajky a většina ze Švýcarů jsou hrdí vlastenci, dokonce tvrdí, že žijí v nejkrásnější zemi na světě. Je to sice krásný názor, ale velmi mnoho z nich nikdy nevyrazili za hranice svého státu.

Montreaux patří mezi města, které se zřejmě stanou Vaší srdeční záležitostí. Leží na březích Ženevského jezera. Je to převážně turistické město s nádhernou květinovou výzdobou. Rostou tam palmy, ale dokud to sami neuvidíte, tak mi neuvěříte. Je důležité vzpomenout také některé zámky.  Château de Chillon je jeden z nejvýznamějších zámku vůbec. Je vystavěn na břehu Ženevského jezera vedle města Montreaux a je nesmírně nádherný. Zevnitř nemá moc zachovaný nábytek, jako jsme zvyklí v našich zámcích, ale v některých místnostech je nábytek opravdu honosný. Ve Švýcarsku se dá navštívit i spoustu světově známých firem jako je třeba čokoládovna Nestlé. Díky vyhlášeným švýcarským vínům, čokoládě a sýrům si na své ve Švýcarsku přijde každý gurmán. A nejen gurmáni, i milovníci adrenalinu si přijdou na své. Rafting, paragliding nebo třeba horolezectví jsou ve Švýcarsku také velmi oblíbené sporty.

Co navštívit v zimě?

V zimě si ve Švýcarsku na své přijdou zejména milovníci zimních sportů. Zimní Alpy jsou rájem všech lyžařů a snowboardistů. Ve Švýcarsku se nachází nesčetné množství sjezdovek a zimních sportovních středisek, že je výběr opravdu bohatý. Mimo lyžování a snowboardování v zimě, stejně jako v létě, lze navštívit spoustu zajímavých míst avšak ve sněhové pokrývce.

Doprava

Přímo vyhlášená je švýcarská vlaková doprava. Švýcarské vlaky jsou na minutu přesné, pohodlné a kam se nedostanete vlakem, tam se dostanete zubačkou. Většina Švýcarů využívá i kola jako způsob dopravy, protože téměř všude ve Švýcarsku jsou cyklostezky. Ani s autem nebo autobusem se zájezdem se neztratíte, silnice jsou tam opravdu nové.

Ceny

Švýcarsko je drahá země. Jsou tam opravdu vysoké ceny, ať už se jedná o jídlo, oblečení, dopravu nebo třeba služby, vždy musíte počítat s tím, že si připlatíte. Jelikož jsou platy Švýcarů zhruba o 40 000 Kč vyšší než u nás, nemůžete počítat s něčím levným, i když je to ve slevě. Ve Švýcarsku se platí Franky, ale někde je možnost platby i pomocí Eur.