Navštivte Barcelonu a užijte si krásy Španělska




Barcelona je po hlavním městě Madridu druhým největším městem Španělska. Láká nejen svou bohatou historií, ale především svými současnými dominantami. Toto město je nejen domovem fotbalu, ale konaly se zde také olympijské hry v roce 1992.

Centrum kultury, obchodu i vzdělání

Barcelona je důležitým průmyslovým centrem severovýchodního Španělska, ale je také středem vzdělání – nachází se zde mnoho univerzit a vysokých škol a několik významných knihoven, a mimo to je toto město také sídlem arcibiskupa.

Svou polohou je město snadno přístupné, cestování je vhodné pro všechny věkové kategorie, zejména pro to, že se nachází poměrně blízko francouzských hranic, čímž je dostupnější než o něco vzdálenější hlavní město Madrid.

Zajímavá místa

Jednou z nejznámějších památek Barcelony je bezpochyby chrám Sagrada Familia, který je symbolem města a také mistrovským dílem. Zajímavé je to, že stavba není stále dokončena. I tak je tato mohutná dominanta s vysokými věžemi nejvýraznější bodem ve městě. Pokud se rozhodnete chrám navštívit, můžete z jeho vrcholu vidět nádherné městské panorama.

Na náměstí Plaça del Rei se nachází muzeum, v němž je ukryta část historie Barcelony. V jeho podzemí jsou k vidění vykopávky z římského období. Na tomto náměstí stojí také Palau del Lloctinent, což býval palác místokrále. Dnes je v tomto sídle umístěn Archiv Koruny Aragonské (tedy archiv všech historických území, která byla podřízena aragonskému králi v 12. – 18. století).

Obdobím největšího rozkvětu města je gotika. Nachází se zde mnoho památek v tomto slohu, jako Casa de la Ciutat – budova radnice stojící na náměstí Plaça Sant Jaume. Jeden z nejstarších kostelů ve městě je El Pi. Tvoří charakteristický rys gotické čtvrti a pochází už ze 14. století.

Pokud vás láká moře, lodě a vše, co k tomu patří, navštívit můžete středověkou loděnice Les Drassanes, které jsou nejzachovalejšími zařízeními tohoto druhu. Dnes je z nich námořní muzeum, ale jejich stavba se datuje do 14. století.

Za zábavou

Když projdete všechny památky, rádi jistě okusíte i něco ze současnosti. Plaça de Catalunya je náměstí, na které najdete mnoho fontán a také bohatý denní i noční život. Odpočinout si můžete také v mořském akváriu, kde lze ve skleněném tunelu pozorovat velké množství ryb, mezi nimi také žraloky nebo rejnoky.

Barcelona je živým městem s bohatým a rušným společenským životem. Srdcem ruchu je bulvár Les Rambles, který je tím nejživějším místem ve městě. Táhne se od náměstí s fontánami Plaça de Catalunya až do přístavu. Díky tomu tak můžete postupně navštívit všechna zmiňovaná místa.