5 tipů na domácí tisk fotografií

Které Vám pomohou s tím, abyste domácím tiskem fotografií „neprodělali kalhoty“ a zároveň jste dostali fotky, které co nejvíce odpovídají předloze.

geralt / Pixabay

1.      Zvažte ekonomickou stránku věci

Zejména, pokud máte doma některou z levnějších tiskáren, jež nejsou uzpůsobeny tomu, aby na nich uživatelé tisknuli fotografie, je vhodné zvážit, jestli se vůbec vyplatí tisknout si fotografie doma. Domácím tiskem nejenže můžete zvěčnění Vašich vzpomínek, prodražit, ale také Vám v rukách mohou zůstat nekvalitně vytištěné fotografie (levné tiskárny mají poměrně malé rozlišení tisku).

2.      Důležitá je kvalita papíru

V případě, že si vytištěnou fotografii chcete dát do rámečku se sklem, můžete ji vytisknout na méně kvalitní papír. Pokud však chcete tisknout „klasické“ fotografie, je nutné tisknout na tzv. fotografický papír, který je k dispozici v prodejnách fotografických potřeb, větších papírnictvích či na internetu.

3.      Fotografie vypadá na monitoru jinak, než na papíru

To je běžný jev, že dochází k viditelným rozdílům v barvách fotografií na monitoru a na papíře. Z tohoto důvodu je vhodné nejdříve si zkusit vytisknout 1 fotografii, a teprve kdy není potřeba změna (tj. rozdíly mezi monitorem a fotografií jsou v mezích tolerance), můžete tisknout zbytek fotek.

4.      Vždy upravujte kopie fotografií

V případě, že se rozhodnete fotografie upravovat, udělejte si ke každé fotce kopii a tu upravujte. Vyhnete se tak nepříjemné situaci, kdy si úpravami „zmršíte“ originál a přijdete tak o možnost tisku daného obrázku!

5.      Nezapomeňte si změnit kvalitu tisku

Dražší tiskárny (řekněme v pořizovací ceně cca 5 000 Kč a výše) mají často tzv. režim tisku fotografií, který počítá s vyšším vytížením cartridge či toneru. Tento režim se postará o to, aby byly barvy na fotografii syté a co nejvíce odpovídali realitě. Před samotným tiskem je žádoucí změnit režim tisku ze standardního právě na tisk fotografií.

Připraveno ve spolupráci s www.tisknulevne.cz