Slovensko – lázně Vyšné Ružbachy




By: .waldec

Vysoké Tatry jsou místem, kde je krásně jak v létě, tak v zimě. Vyšné Ružbachy jsou lázně, které nabízejí termální koupaliště Izabela a to s možností koupání se po celý rok.

Vyzkoušet můžete Jacuzzi, bylinnou parní saunu, suchou finskou saunu, ochlazovací minerální bazén, masážní ochlazovací trysky, finské ochlazovací vědro, horizontální solárium. Koupaliště má 5 vnějších bazénů a z toho jsou dva dětské.

Lázně se nacházejí u hranic dvou národních parků a to Tatranského národního parku a Pieninského národního parku. Kousek odtud je potom Slovenský ráj, Belianská jeskyně, vydat se také můžete do Krakowa, který je zhruba dvě hodiny jízdy odsud a navštívit tam můžete židovský koncentrační tábor Osvětim.

Užít si také můžete cykloturistiku Pienyny a vyrazit můžete na kole i do Polska. V přehradě Niedzica je možnost koupání se zdarma. Užijte si výlet jako králové. Ochutnat a zažít můžete to nejlepší ze severního Spíše.

Vydat se můžete na královský hrad Lubovňa, ochutnat můžete královské pití v Nestville Parku Hniezdne. Další vaší možností je plout na voru v Peininském národní parku, dobré jídlo si pak můžete dát v restauraci a penzionu Kamenný dvůr v lázních Vyšné Ružbachy. Najíte se zde opravdu královsky. Vykoupejte se v termální vodě zcela zdarma.

Ružbašský travertin nabízí možnost koupání se v minerálních pramenech zcela zdarma. V tomto jezeře se vytvořily pozoruhodné přírodní útvary, kterým se říká travertinové kopy. Některé z nich vypadají díky propadu jako sopečné krátery. Jeden z těch nejkrásnějších kráterů, se dokonce Kráterem i nazývá a byl naplněn termální vodou z pramene Izabela. Průměr je přibližně 20 metrů. Pramen obsahuje velké množství kalcia, magnezia, lithia a má i velmi pozitivní účinky na psychiku, protože má antidepresivní účinky. Voda je vyhřívaná podzemními vřídly, a proto zde nezamrzá ani v zimě. Kráter byl v ro ce 1967 vyhlášen za chráněný, přírodní útvar.