Lázeňské procedury vás pohladí po těle i po duši

Možná si na lázně připadáte mladí, možná máte pocit, že vám nic nemohou dát. Pobyt v lázních je ale ideální prevencí různých nemocí, pomáhá pečovat o vaše zdraví, navíc tady můžete dobít baterky a načerpat novou energii. Lázně už dávno nejsou jen pro seniory nebo nemocné osoby, do lázní může jet úplně každý. Proč byste do lázní měli jet i vy a na jaké procedury se můžete těšit?

Lázně vám rozšíří obzory

Myslíte si, že když pojedete do lázní, strávíte celý den ležením někde na lehátku nebo ve vaně, plaváním v bazénu nebo inhalací? Velký omyl! Lázně vám toho mohou nabídnout mnohem víc, a je jedno, zda se vaším cílem stanou Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Jeseník nebo jiné.

Lázeňské procedury si zamilujete

Bolí vás záda? Tuhne vám krk? Potýkáte se s nemocí močových cest? Máte nemocné srdíčko? Trápí vás bolesti hlavy, jste po operaci nebo vám jen není lhostejné vaše zdraví? Lázeňské procedury jsou pro vás jako stvořené. Odpočinete si při nich, posílíte oslabené svaly, srovnáte si zažívání, tělo dáte celkově dohromady. Jaké procedury kromě masáží nebo plavání v bazénu si můžete dopřát v Mariánských Lázních?

  • Popíjení minerálních pramenů
  • Minerální koupele, ke kterým se využívá místní přírodní minerální voda s jedinečným složením.
  • Minerální koupel s přísadou, kdy je koupel obohacena o olej nebo bylinné extrakty, sůl z Mrtvého moře nebo extrakt z rašeliny.
  • Mariina uhličitá minerální koupel
  • Suché plynové koupele, kterým se také říká suchá plynová obálka.
  • Plynové injekce s CO2
  • Slatinný zábal, při kterém se na tělo nebo jeho část aplikuje rašelina o teplotě 40-45 °C.
  • Slatinné koupele, při kterých je slatina smíchaná s vodou a zahřátá na teplotu 37 °-39 °C.
  • Mariin slatinný zábal, při kterém se slatina nanáší na předem určené části těla. To je následně zabaleno, ponořeno do vodní lázně a postupně prohříváno na doporučenou teplotu.

Pravidelná procházka po kolonádě vám udělá dobře

Pobyt v lázních není jen o procedurách jako takových a pobytu na hotelu, nedílnou součástí je i pohyb. Nemusíte ale hned navštěvovat lázeňský tělocvik, postačí každodenní procházky po kolonádě. Během nich se nadýcháte čerstvého vzduchu, rozproudíte krevní oběh a zlepšíte si náladu.

Posílíte imunitu

Hlavně na podzim a v zimě dostává naše imunita pořádně zabrat. Ze všech stran na nás útočí bacily a viry, my se jim snažíme odolat, čímž se obranyschopnost našeho organismu snižuje. Bez pomoci tuto zvýšenou zátěž nezvládne, proto je třeba jíst zdravou stranu, dostat do těla dostatek potřebných vitamínů a minerálů, hýbat se a odpočívat. Co si ale budeme povídat, doma máme pořád co dělat, o odpočinku nemůže být řeč. Vydejte se do lázní, odpočiňte si tam a posílíte i svoji imunitu.

Ochutnáte minerální prameny

Důležitou součástí výbavy každého návštěvníka lázní už dávno není klobouk pro lázeňského šviháka, ale pohárek na ochutnávání minerálních pramenů ano. V každých lázních nějaký ten pramen najdete, každý ale chutná jinak a má i jiné účinky. Popíjení pramenů v kombinaci s chůzí navíc pomáhá s mnoha neduhy, nejčastěji těmi spojenými se zažívacím traktem, močovým ústrojím nebo respiračními nemocemi.

Víte, že v Mariánských Lázních jsou všechny prameny studené a mezi ty nejznámější patří Ferdinandův pramen, Rudolfův pramen, Křížový pramen, Karolinin pramen, Lesní pramen nebo Ambrožův pramen? Kromě těchto pramenů určených k pitné kůře se ale můžete setkat i s Mariiným pramenem, tedy vývěrem přírodního CO2?

Dovolenou jen tak neprolenošíte

Pravda, v lázních bude dost času na to, abyste jen tak leželi a odpočívali, na druhou stranu, když budete lenošit v bahenní nebo jiné koupeli, uděláte tím i něco pro svoje zdraví. Vaše tělo to ocení víc, než když budete jen tak ležet na pláži u moře nebo rybníka.