Dovolená v Řecku




Cestovat na dovolenou letecky je bezpochyby nejjednodušším způsobem, jak se dostat na vzdálená místa. Řecko je od nás geograficky sice dál, ale cesta letadlem trvá jen několik málo hodin.

Řecko se rozkládá na Balkánském poloostrově, ale patří k němu i několik ostrovů v Egejském moři, které jsou velkým centrem turismu. Stejně jako pevninská část, i ostrovy jsou velmi vyhledávaným letoviskem.

Památky v Athénách

Hlavním městem Řecka jsou Athény, které leží na jihu, na poloostrově Attika. Toto město má, stejně jako celá země, velmi bohatou historii, která je ozvláštněna spojením s antickými bohy a je opředena mnoha legendami. Pokud vás zajímá starověká architektura, Athény jsou pro vás jako stvořené. Navštívit můžete dominantu města Akropolis, kde se nachází i Parthenon, hlavní chrám antických Athén, jež byl zasvěcen bohyni Athéně.  K vidění je zde také Dionýsovo divadlo, které nadchne především milovníky antického divadla a dobových myslitelů. Dalším zajímavým skvostem je Hefaistův chrám, který patří mezi nejzachovalejší antické památky.

Athény jsou naplněné antickou atmosférou, sálá z nich síla bohů, která je na každém místě, kam vkročíte. Pokud se zajímáte o antiku, toto město je plné památek, které stojí za zhlédnutí.

Krása přilehlých ostrovů

Kréta

Tento ostrov je podobně jako Athény plný památek. Na menších okolních ostrůvcích se nachází světoznámý historický palác Knóssos a poblíž je k vidění také leprosárium (dnes již nevyužívané) Spinalonga.

Zajímá-li vás spíše pohoda u moře než památky, i takové vyžití na tomto ostrově najdete. V letních měsících je na Krétě velmi slunečno, avšak s častými větry. Na tomto ostrově příliš neprší, takže země je ze poněkud vyprahlá, traviny také nejsou krásně zelené, ale jsou zde nádherné olivové háje a jiné stromy, kterým toto podnebí vyhovuje. Vše dohromady tvoří neobyčejný krajinný ráz.

Korfu

Velmi zeleným ostrovem vhodným k odpočinku je právě Korfu, které nabízí vyžití spíše v gastronomické oblasti. Na ostrově není příliš památek, ale za návštěvu jistě stojí některá města, která jsou opravdovými skvosty ostrova.

Tento ostrov je podstatně menší než Kréta. Leží na severu Řecka a říká se o něm, že je to nejzelenější ostrov celé země. Na Korfu se také v hojné míře pěstují olivy a mimo nich také ovoce zvané kumquat, z nějž lze vyrobit sladký alkoholický nápoj, který můžete na ostrově ochutnat.

Pokud rádi pozoruje moře z lodě, i pro vás se na Korfu najde zábava – egejské moře v sobě skrývá mnoho jeskyní s azurově modrou vodou, kde se hemží hejna malých rybek. Tento nezapomenutelný výjev je jedním z nejlepších zážitků, jaké si můžete z ostrova odvézt.

Rhodos

Oblíbeným letoviskem a největším z Dodekanéských ostrovů je Rhodos. Ostrov je oblíbený díky své zelené krajině a kvůli krásným plážím. Pro ty, co vyhledávají spíše aktivní dovolenou, je zde několik cílů, které stojí za to navštívit. Pro lepidopterology je tu Údolí motýlů – dlouhé zelené údolí, které nabízí dlouhou procházku po krásné krajině tvořené potokem, který údajně nevysychá. K vidění je zde mnoho druhů motýlů, jak napovídá název.

 

Pokud chcete vyrazit raději do kamenné džungle, navštivte hlavní město Rhodos, kde můžete vidět mnoho krásných staveb. Městu vévodí Palác velmistrů, který patří k nejlépe zachovaným středověkým památkám a také proto je na seznamu UNESCO.