Dovolená na Krétě plná dobrodružství, bájí i odpočinku




Ostrov Kréta neláká návštěvníky pouze svými nekonečně prosluněnými dny, ale také mnoha památkami s bohatou historií, které jsou zároveň opravdovým architektonickým skvostem.

Kréta je největším řeckým ostrovem. Patří k ní ještě několik menších přilehlých ostrůvků, které obklopuje průzračné moře. Řecko je protkané bájemi o božstvech a právě Kréta je považována za místo, kde se zrodil nejvyšší vládce Olympu Zeus.

Do města za zábavou i krásou

Hlavním městem je Iraklio, které je zároveň jedním z center celodenní zábavy. Přes den nabízí nekonečné nákupy i procházky po dominantách města, jakou je například kamenná pevnost, jež měla původně chránit přístav před vstupem Turků. Večer se nabízí možnost navštívit místní restaurace s výhledem na pláž a ochutnat některé z typických řeckých jídel, jako souvlaki, gyros nebo musaku.

Pokud míříte do východní části ostrova, nenechte si ujít návštěvu Ágios Nikólaos. Toto pobřežní město vám může nabídnout dlouhé procházky po nábřeží se spoustou přilehlých obchůdků, které stojí za návštěvu. Zajímavostí města je jezero Voulismeni, které je sladké.

Navštivte jedinečné památky

Jednoznačně největší dominantou celé Kréty je palác Knóssos, jež je dodnes největší archeologickou lokalitou doby bronzové. Toto poměrně rozlehlé místo je opředeno nejen mnoha legendami, ale nádhera trosek paláce nadchne všechny jedince s citem pro umění. Toto místo bylo dříve centrem celé mínojské civilizace, dnes je významným turistickým bodem. Mezi troskami paláce můžete narazit i na malý amfiteátr, který byl důležitou součástí celého komplexu. K tomuto místu se neodmyslitelně váže i jedna z řeckých bájí. Ženu krétského krále Mínoa svedl bílý býk a královna po čase porodila dítě – napůl člověka, napůl býka, který dostal jméno Mínotaurus. Král nechal postavit labyrint, kam netvora uvěznil. Tento labyrint je podle bájí právě zmiňovaný Knóssos.

Dalším místem vhodným k návštěvě je ostrov Spinalonga, jež chrání přístav Elounda. Tento ostrov má velmi bohatou, avšak i smutnou historii. Známý je zejména kvůli tomu, že velmi dlouhou dobu fungoval jako leprosárium, které bylo zrušeno jako poslední v Evropě. V dávných dobách zde byly podmínky pro bydlení velmi žalostné a jedinou útěchou pro nemocné obyvatele ostrova byla smrt, kterou oslavovali jako vysvobození. S postupem času, se zlepšením hygienických podmínek i zlepšení místního kulturního vyžití byly povoleny i návštěvy. Dnes si můžete prohlédnout již zcela prázdný ostrov zaplněný pouze turisty. Celý ostrov je možné obejít po cestě lemované kvetoucími opunciemi. Dostanete se tak do výšin odkud je krásný výhled v dál.

Užijte si každý doušek moře

Pro milovníky plavání se nabízí nejen nádherně čisté moře, ale i několik zcela průzračných pláží, na kterých je však občas poněkud plno. Za návštěvu ale rozhodně stojí. Pokud si chcete zaplavat v průzračné vodě, kde i dál od břehu vidíte na dno jako byste se dívaly přes čiré sklo, rozhodně takovou pláž navštivte.