Poznejte krásnou Vídeň plnou zajímavých budov




Burgtheater

Burgtheater, v překladu dvorní divadlo je jedním z nejvýznamnějších divadel, v nichž se mluví německy. Shlédnout zde můžete představení se zaměřením na činohru, operu nebo balet. Postaveno bylo v roce 1741 a je dodnes velmi krásnou klasicistní stavbou. První impuls pro stavbu divadla dala císařovna Marie Terezii, která provází historii Rakouska stejně silně, jako tu naši českou. Program nabízí ke zhlédnutí kvalitní díla domácí i mezinárodní.

Zámek Belvedere

Tento palácový komplex se skládá ze dvou zámeckých sídel a přilehlého parku. V těchto dvou budovách lze shlédnout galerijní sbírky umělců Rakouska. Komplex nechal vystavět Evžen Savojský v období 1714 až 1723. Miloval umění a to se na zámku také projevilo, je zde dnes totiž muzeum Rakouského umění. Při pohlídce navštívíte mnoho místností a to nejenom obytné prostory prince Evžena. Vstupné vás přijde v přepočtu na 310Kč, což je částka velmi pěkná, protože se vám naskytne možnost projít si naprosto celý komplex.

Karlskirche

U nás bychom řekli Kostel svatého Karla, ve Vídni je to Karlskirche. Patří mezi jeden z největších barokních chrámů. Kostel byl vystavěn tehdejším panovníkem na počest Svatého Karla Boromejského po zažehnání epidemie moru, která místo zasáhla. Stavební práce začaly v roce 1716 a byly dokončeny až roku 1936, což je neuvěřitelných 220 led od položení prvního kamene. Celá stavba je směsicí spousty netradičních prvků. Příkladem mohou být například dva sloupy v římsko-orientálním stylu a mnoho dalšího. Vstupně sem stojí šest euro.

Mozarthaus

Mozarthaus jak už z názvu vyplívá, byla residence tohoto velikána v letech 1784 až 1787. Dům byl postaven v sedmnáctém století a sám Mozart zde pronajímal pokoje právě od roku 1784. Interiér byl zpřístupněn v roce 1941 pouze při příležitosti 150 let od jeho úmrtí a následně na to už se začalo pracovat na rekonstrukcích, které měli umožnit častější možnost návštěv. Dozvíte se zde o něm spoustu informací a můžete si tu prohlednout i mnoho historických exponátů s ním spojených.

Präter

Snad nejznámější a největší zábavní park v celé Evropě, kam se vypravují lidé všech věkových kategorií. Známý je především obrovským kolem, které bylo postaveno již v roce 1897 a měří celých 61 metrů. Dále se zde nezapomeňte projet na horské dráze, která však není vhodná pro ty z vás, co mají fobii z rychlé jízdy. Vozíky totiž sviští mnohdy rychlostí přes 85 km/h. A nakonec je tu i něco z výšky, a to právě atrakci Prater turm, což je kolotoč vysoký 117m. Atrakcí je zde nepřeberné množství a se vstupným na každou z nich se vejdete do deseti eur. A kdyby vám náhodou vyhládlo, nebojte se, občerstvení je tu habaděj!

Kunsthalle Wien

Jako mnoho dalších míst ve Vídni je i tato výstavní síň vším, co člověk se zálibou v umění potřebuje. Tentokrát však nepůjde o historii, ale o to nejlepší ze současné moderní doby. K vidění jsou zde díla z celého světa. Naleznete ji v muzejní čtvrti nedaleko Hofburgu. I zde máte možnost občerstvení a odpočinku, když na vás toho krásna náhodou bude příliš. Komplex totiž obsahuje i mnoho dalšího než jen tuto jednu výstavní síň.

V případě, že jste dočetli až sem, je jisté, že vás nejméně jedna z pamětihodností čí jiných budov nebo míst jistě nadchla. Neváhejte a vyrazte za historií, uměním a zábavou do Vídně!