Poznejte krásnou Vídeň plnou zajímavých budov




The Hofburg

By: Ivan C

Vídeň je hlavním městem Rakouska a celých 1,7 milionů obyvatel ho činí jeho největším městem. Za vlády Marie Terezie bylo Rakousko jako takové naší součástí a pro některé z nás může mít tedy velký historický význam. Žilo zde mnoho světoznámých umělců a nám nejznámější mohou být například Wolfgang Amadeus Mozart nebo Ludwig van Beethoven.

Zámek Schönbrunn

Kdo nezná Marii Terezii a Josefa I., tak zřejmě zameškal jednu z nejdůležitějších látek dějepisu. Nezmiňuji je nadarmo, zámek Schönbrunn totiž sloužil jako jejich letní sídlo. Kdo tento zámek nenavštíví, jako by ani ve Vídni nebyl. Je totiž nejnavštěvovanější pamětihodností města. Nejen že jsou tu překrásné parky, ale ke komplexu patří také zoologická zahrada, muzeum kočárů, skleníky a altán Gloriette ve kterém si můžete dát kávu či čaj, protože v současnosti funguje jako kavárna.

Hofburg

Hofburg bylo oficiálním sídlem Habsburské monarchie. V době vlády Habsburků sídlo jen vzkvétalo a udělali z něho přepychové rezidenční sídlo a jeho pompéznost přetrvává do dnes. V současnosti v paláci lze nalézt prezidentskou kancelář, dále přes dvě desítky muzeí a mnoho dalšího, na jejichž prohlídku vám nestačí ani jeden den, natož pak pouhá hodina. Milovníci šperků mohou shlédnout Korunu svaté říše římské, vášniví čtenáři jistě navštíví Rakouskou národní knihovnu a v neposlední řadě můžete nakouknout do Španělské dvorní jezdecké školy.

Dóm sv. Štěpána

Navštívit tento dóm lze na náměstí Stephansplatz, které se sice nepyšní velkými rozměry, za to ale má tu čest být právě místem, kam tuto gotickou stavbu chodí navštěvovat davy turistů. Nejvyšší věž měří 137 metrů a v celé katedrále je umístěno 23 zvonů. Lze tu vhodit minci do klobouku pro živé sochy, které si tu často navlékají dobové kostýmy a baví tak kolemjdoucí. V případě, že toužíte po hromadě suvenýrů, tak jste tu na správném místě. Neuvěřitelný je i počet bohoslužeb, které se tu odehrají v jednom dni. Ve všední den je to sedm bohoslužeb a v neděli dokonce deset. A to nemluvíme o Velikonocích, Vánocích a jiných významných dnech.

Vídeňská opera

Množství známých umělců, které tuto operu proslavily snad nelze ani všechny vyjmenovat. Toto místo má význam nejen pro Rakousko, ale je celosvětově uznávaným místem kulturního dění. Scéna opery je stále zásobena kvalitními díly, která představují mnoho současných „hvězd“. Největší akcí je každoročně pořádaný ples, na nějž se sjíždí významné osobnosti nejenom z Rakouska.

Radnice a parlament

RADNICE – stavba, kterou ani v noci nepřehlednete pro její osvětlení, byla postavena v letech 1872-1883. Pracuje zde okolo dvou tisíc zaměstnanců a sídlí tu knihovna nebo historický archiv a vy je můžete shlédnout díky prohlídce, které jsou tu nabízeny.

PARLAMENT – budova stojící nedaleko již představené radnice. Před parlamentem narazíte na fontánu se sousoším, ve kterém se nachází socha bohyně moudrosti. Vnitřek parlamentu lze navštívit i jako turista a tak určitě neváhejte a nakoukněte.