Cestujete za exotikou? Dejte si pozor na tropické nemoci a zákeřné sluníčko




Co dělat, aby dovolená dopadla na výbornou a neproměnila se v noční můru? Pokud jste si letos naplánovali cestu do exotické destinace, dodržujte následující zásady. Některá z doporučení vám určitě přijdou vhod i na dovolené v Česku či nedalekém zahraničí. Mějte na paměti, že ať už nakonec zamíříte kamkoliv, podstatné je, abyste si pobyt užili a vrátili se zdraví. Záměrně jsme se vyhnuli běžným komplikacím, se kterými se můžete střetnout v každodenním životě. Naopak jsme se zaměřili na rizika specifická pro cestování.

Ochrana před slunečními paprsky

Ochrana pokožky před sluncem je samozřejmě na místě kdekoliv si tu situace žádá. Nicméně v exotických destinacích jsou sluneční paprsky zrádnější než u nás. Často se jeví jako neškodné, protože jejich sílu zdánlivě tlumí příjemný vánek na pobřeží. Když nepocítíte žár, nebudete mít potřebu aplikace opalovacího krému a vystavíte se riziku vážného poškození kůže.

Co s tím? Používejte kvalitní krémy na opalování vždy – i když máte pocit, že vás sluníčko jemně hladí. Pokud vás odrazuje roztírání, vyzkoušejte opalovací mlhu. Je voděodolná, transparentní a hodí se pro všechny typy pokožky.

Pozor na plavání v neznámých vodách

Češi jsou obecně vynikající plavci a potápěči, ale příliš se nezabývají bezpečností. Pokud máte ve zvyku objevovat nová místa, buďte nanejvýše obezřetní. Kromě skoků do vody, kde nemáte ani tušení o hloubce, si dejte pozor na nevypočitatelné spodní proudy. Nerozvážnost může skončit i hůř než „jen“ vážným zraněním.

Exotická nemoc jako suvenýr

Pokud vás toulavé boty zavedou mimo Evropu, například do některých zemí jihovýchodní Asie nebo oblastí střední Ameriky, informujte se před cestou o výskytu tropických nemocí. Spoustu užitečných informací najdete na stránkách ministerstva zahraničních věcí. Mimo jiné povinná a doporučená očkování, možnosti prevence apod.

Špatná úroveň hygieny

Pro méně zcestovalého Čecha mohou být hygienické podmínky některých destinací nepříjemným překvapením. Zjistěte si proto předem, zda je v cílové zemi pitná kohoutková voda (pro jistotu můžete kupovat balenou) a dbejte na hygienu rukou. Vyhnete se střevním potížím a nákazám, které mohou přenášet zvířata.

Chraňte se před hmyzem

Hmyz není jen otravný – zároveň se honosí titulem největšího zabijáka. Na následky nemocí, které se přenášejí bodnutím komára, zemře až milion lidí ročně. Obávaný žralok má přitom na svědomí pouhých deset plavců.

Možností, jak se chránit před hmyzem, je více. Ideální je nevycházet ven v době, kdy jsou komáři nejaktivnější (tedy večer a v brzkých ranních hodinách), používat sítě do oken a moskytiéru. Poměrně účinné mohou být přírodní repelenty, které jsou v exotických destinacích běžně k dostání.