Pojištění odpovědnosti pilotů: Cena se liší podle zkušeností

Věnujete se ve vašem volném čase létání vrtulníkem či kluzákem? V takovém případě nezapomeňte na pojištění odpovědnosti pilotů. Přestože můžete mít pocit, že jde o další zbytečný náklad, vyhnete se tak nemalým dluhům v případě, že svěřené letadlo poničíte nebo s ním budete muset nouzově přistát.

StockSnap / Pixabay

Stejně jako všechny jiné typy pojištění si lze i toto sjednat přes internet – takže není problém porovnat podmínky jednotlivých poskytovatelů a v klidu si prostudovat pojistné podmínky.

Za vámi zvolené pojištění odpovědnosti pilotů můžete zaplatit kartou, potřebné doklady následně obdržíte emailem. Některé společnosti mohou požadovat písemnou smlouvu a platbu v hotovosti, to je ale spíše výjimečné.

Vyhněte se vysokým škodám

Ceny pojištění se mohou lišit. Odvíjejí se od zkušeností pilota, důležitou roli hraje i to, zda v předchozím roce způsobil nějaké škody. Obecně platí, že pokud ano, zaplatí na pojistném víc. Stejně tak jsou „penalizováni“ mladší piloti, u kterých pojišťovny počítají s nedostatkem zkušeností.

Dále si lze při nákupu pojištění zvolit limit pojistného plnění a výši spoluúčasti, neboli podíl, který byste z celkové škody museli případně zaplatit.

Cena pojistného se může zdát na první pohled vysoká – na rozdíl od cestovního pojištění, které zahrnuje běžné pojištění odpovědnosti, se pohybuje v tisícikorunách, případně i v desítkách tisíc korun. V případě škody by ale náklady na opravu poškozeného letadla byly ještě výrazně vyšší, takže se tato investice vyplatí.