Stojí za to půjčit si na dovolenou auto?

Vůně nového auta je úžasná, ale pokud nejste zrovna milionáři, časem si uvědomíte, že koupě nového auta každých pár let není rozumnou investicí. Auta stárnou, ale i když už nevypadají nově a mají něco za sebou, většině lidí na běžné ježdění bohatě postačí. Jen párkrát do roka přijde situace, kdy je potřeba vydat se na delší cestu, kterou by starší auto nemuselo zvládnout. A od toho jsou na světě autopůjčovny.

s555mm / Pixabay

Nebuďte skeptičtí, půjčení auta se opravdu vyplatí. Máte k tomu pět hlavních důvodů:

  1. Nemusíte si kupovat nové auto. Bojíte se, že by váš vůz dlouhou cestu nezvládl? Nač se stresovat. Půjčené auto nezradí, čímž se dostáváme k důvodu číslo dva.
  2. Půjčené auto je v pořádku. Autopůjčovna se o své vozy stará a nechává je kontrolovat. Pravděpodobnost, že se vám někde cestou rozbije, je hodně malá. A i kdyby se to stalo, autopůjčovny většinou nabízí nonstop servis. Nebudete v tom sami.
  3. Ušetříte za benzin. Při půjčování auta na dovolenou je dobré sledovat především spotřebu. Když si vyberete úsporný vůz, hodně ušetříte.
  4. Neopotřebujete si vlastní auto. Možná ani nemáte staré auto, naopak je vám líto vzít nový vůz do špatného terénu nebo ho zatěžovat dlouhou cestou.
  5. Vyberete si auto, které se vám hodí. Půjčíte si auto s velkým kufrem nebo se 7 místy, aby mohli jet i kamarádi.

Různé autopůjčovny vám nabízí další výhody. Většina z nich přímo počítá s tím, že si zákazníci půjčují auta do zahraničí, a nabízí servis v různých evropských zemích. Jiné garantují jen nová auta, se kterými se nic nestane – to je například případ Taggart. Tato pražská autopůjčovna půjčuje pouze nové nebo rok staré vozy (průměrný věk 9 měsíců) s průměrným počtem najetých km pouhých 18 000. Všechny náklady na provoz, údržbu a pojištění hradí Taggart. Máte možnost půjčit si auto s denním limitem najetých km nebo bez limitu. Pro dovolenou je určitě vhodnější druhý případ, protože limit 200 km/den určitě není dostačující na dlouhé cestování.

Většina autopůjčoven je připravená, že si budou zákazníci půjčovat auta na zahraniční dovolené. Za cesty do zahraničí nic nepřiplácíte, povinné a havarijní pojištění platí v celé EU. Vydat se na dovolenou v cizím autě je úplně běžné, nebojte se toho.