Dovolená ve Skotsku




Něco málo o Skotsku

Skotsko je spojené království nacházející se v severní oblasti Velké Británie. Jeho hlavním městem je Edinburgh. Sousedí s Irskem a Norskem. Obklopuje ho Atlantický oceán a Severní oceán. Takže je jasné, že dovolená ve Skotsku není pro ty, co se rádi celý den povalují u moře. Jeho podnebí a teplota jsou ovlivněny Golfským proudem a průměrné teploty v létě jsou přibližně od 15 do 18 °C. Skotsko je místem krásné přírody, horských oblastí a čistých jezer.

Skoti jako obyvatelstvo jsou proslulí svou hudbou a tancem. A také tím, že muži nosí sukně tzv. kilt. Skoti jsou také velcí sportovci a fandové sportu. Skoti jsou úspěšní ve fotbale, v ragby, golfu, tenisu a atletice. Jsou známý i svou literaturou, kde používají své národní jazyky jako je skotština nebo skotská gaelština.

Co uvidíte ve Skotsku?

Jezero Loch Ness je jezero vyprávějící o legendě Lochneské příšery. Jezero je hluboké 230 metrů a je obklopeno skalami. Je to druhé největší skotské jezero a nachází se v Highlandu. Zajímavé je to, že v zimě nezamrzá. Leží u města jménem For Augustus. A na jeho břehu najdete trosky zříceného hradu jménem Urquhart, který byl postaven ve druhé polovině 13. století. Jsou to dvě zajímavosti na jednom místě. Hrad byl zničen při povstání Jakobínů v 17. století. V současné době je to jedna ze Skotských památek.

Edinburgh je hlavní město Skotska a také patří k nejkrásnějším městům Skotska. Město je velmi staré a poblíž něho leží Edinburghský hrad. V Edinburghu najdete staré architektonické památky z 16. století, dále také Pahorek Calton Hill. Je to rozhledna, která vám umožní vidět celý Edinburgh. Najdete spoustu muzeí, které vám pomohou nahlídnout do skotské historie. A určitě by si návštěvníci Skotska neměli nechat ujít rodiště Marie Stuartovny.

Národní park Cairgorms je místo úžasné přírody pro každého. Najdete zde nejrozmanitější faunu a flóru, dále také skvělé horské podmínky pro horolezce.

Kaledonský Kanál je nejslavnější vodní cesta na světě. Spojuje Atlantik se Severním mořem. Z Invernessu do Fort Williamu, což je délka 96 km.

Ostrovy Orkneje jsou vytvořeny přírodně mořem. Na tomto místě je zajímavé to, že na tomto místě je světlo až do 22 hod., potom se teprve začíná stmívat. Ostrovy působí opravdu až nadpřirozeně, protože celá jejich plocha jak vodní, tak i souš nemá s prací člověka nic společného.

Na přístavu u Orknejí se nachází přístav Scapa Flow. Zde jsou k vidění lodní vraky z první světové války.

Katedrála St. Andrews pochází z 12. století. Patří mezi největší a nejkrásnější katedrály Skotska, která byla místem pro arcibiskupy. Jejím úkolem bylo chránit svaté relikvie ochránce Skotska, kterým byl svatý Ondřej.

Jezero Loch Katrin je historickou památkou a poukazem na skotského hrdinu Roba Roye McGregora. Toto místo je i útočištěm pro skotské básníky a malíře, kteří zde opěvují přírodní krásu jezera a krajiny.