Když se řekne Skotsko

Když se řekne Skotsko, vybaví se nám zrzaví muži v kiltech, spousta whiskey v malých hospůdkách nebo statečné srdce Mela Gibsona. Skotsko ale nabízí svým návštěvníkům podstatně víc krás.

Historie? Kultura? Každý si najde to své

 

Edinburgh je oprávněně hlavním městem této krásné země. Po celém městě je přítomný odkaz Antiky, i z toho důvodu je Edinburgh nazývaný Athénami severu. Jste-li fanoušky historických míst, hradů, muzeí a festivalů nebudete vědět, kam dříve. Edinburgh je těmito místy přímo nabitý. Dominantou města je Edinburský hrad. Byl postaven v 11-12 století na skále ve výšce 135m. Je jednou z nejdůležitějších pevností Skotska, proto je s ním spojována většina historických událostí. Do roku 1603 měl funkci královské rezidence, po druhé polovině 17. století se z něj stala vojenská základna. Aktuálně nabízí pro návštěvníky možnost shlédnutí královských klenotů, které jsou v něm uchovávány.

Kdo se chystá do Skotska během léta, určitě nesmí vynechat hudební a filmový festival, který probíhá po celé léto a je kulturní akcí celého roku. Pokud budete mít štěstí, narazíte na vystoupení jedné ze tří českých skupin, které na tomto festivalu vystupují

Zhruba 60 km západně od Edinburghu se nachází o něco menší a méně historicky obsáhlé město Glasgow. Glasgow je skvělou volbou, pokud hledáte centrum kultury, i přesto se v něm ale trochu z historie skrývá. Jednou z mála historických budov je katedrála Sv. Munga, která byla postavena ve 12. století svatým Mungem. Skutečným srdcem Glasgow je ovšem náměstí George Square. Najdete zde městskou radnici s věží, 12 soch a velké množství kaváren, butiků a restaurací.

Navštívit Glasgow můžete v podstatě ve kterémkoliv měsíci a nudit se jistě nebudete. Toto město lze také nazvat městem festivalů, protože každý měsíc Vás čeká jiný a všechny nabízejí skvělý zážitek. Můžete si zajít na festival jazzové hudby, keltské kultury, tance nebo třeba kapel s typickými skotskými dudáky. Glasgow žije ale především uměním. Vybrat si můžete z mnoha divadel a muzeí. Národními uměleckými organizacemi jsou Scottish Opera, Scottish Ballet, Skotské národní divadlo, Skotský národní orchestr, symfonický orchestr BBC a Skotské národní divadlo mládeže. Dalšími známými divadly jsou The King’s Theatre, Theatre Royal a Citizen’s Theatre. Z galerií stojí  za zmínku Kelvingrove Art Gallery and Museum, Gallery of Modern Art a Burrell Collection. Většina muzeí navíc nabízí bezplatný vstup.

Skotsko je přímo proseto hrady a zámky, které patří spíš do pohádky než do reálného života. Jedním z nejhezčích, který zde najdete je hrad Stirling. Nachází se ve stejnojmenném městě, dříve byl Stirling hlavním městem Skotska. První zmínka o hradu je z 12. století, avšak většina hlavních budov se datuje do 15-16. století. Stirling se nachází v blízkosti Edinburghu a Glasgow. Pokud budete mít štěstí na krásné počasí, naskytne se Vám dech beroucí pohled na jeho okolí.

V nedaleké blízkosti města Stirling na vrcholku hory Abbay Craig najdete monument William Wallace. Že nevíte, kdo William Wallace je? Zeptejte se kteréhokoliv Skota. Poví Vám, že se jedná o národního hrdinu. Statkáře, který ve 13. století svou statečností chránil Skotsko ve válce o nezávislost. Připomínky jeho hrdinství najdete po celém Skotsku.

Památník byl dostaven roku 1869. Na jeho vrchol dojdete točitým schodištěm. Čeká Vás zde řada artefaktů, můžete si prohlédnout například ocelový meč Williama Wallace.

Za zmínku stojí také hrad Eilean Donan Castle, nacházejícího se u jezera Loch Duich. Z hradu Eilean Donan Castle je několik scén ve filmu Highlander.

Je libo Nessie?

Přijet do Skotska a nepodívat se za Nessie snad ani není možné. Známá skotská příšera okupuje jezero Loch Ness, které je dlouhé 34km a hluboké 230m. Tyto rozměry ho činí druhým největším jezerem Skotska. Historky a povídačky o zvláštním tvorovi, žijícím v těchto tmavých vodách kolují již od 6. století.  Proto se také k jezeru ročně sjíždí tisíce turistů, kteří doufají, že záhadě této příšery přijdou na kloub. Ten, kdo tuto příšeru zahlédl, ji popisuje jako obrovského ještěra s ploutvemi podobnými pravěkému plesiosaurovi. Údajně autentické záběry Nessie z roku 1960 vyvolaly obrovskou vlnu zvědavosti po zjištění, jak to s tímto tvorem doopravdy je. K jezeru se začali sjíždět turisté z celého světa s touhou, alespoň zahlédnout tajemného tvora. V roce 1987 na popud těmto událostem vznikla výprava, která měla za úkol potvrdit nebo vyvrátit její existenci. Čluny se sonary zkoumaly jezero celé dva dny.  V jezeře se během té doby skutečně objevily tvorové velkých rozměrů, ale při opětovném zkoumání již nebyly viděni.

Chcete-li prozkoumat jezero i jeho krásné okolí, nechte si na to alespoň den času. Okolí jezera je možné projet autem, okružní jízda je dlouhá 115km. Začít můžete například v městě Inverness. Toto město je součástí vysočiny Highland, a leží přímo v blízkosti řeky Ness. Čas můžete věnovat i procházce městem. Nachází se zde budovy, stavěné v původním viktoriánském stylu. Za zmínku stojí Inverness  Castle.  Tento hrad stojí na skaliscích nad řekou Ness. Hrad v těchto místech stojí již od 11. století, ale do aktuální podoby byl přestavěn v první polovině 19. století. V současnosti se v budově hradu nachází soud, a kromě věže není veřejnosti přístupný

Skotsko je nádherné místo, které stojí za co navštívit a celé procestovat. Ale jistě není jedině, pokud se chcete o samotném Skotsku či o dalších krásných místech dozvědět víc, navštivte web www.cestovatele.info.