Doutníčky, hudba a rum? To je Kuba!




By: neiljs

Oficiálně Kubánská republika s hlavním městem La Havana je ostrov olemovaný atlantským oceánem a Karibským mořem. Turisty láká především jeho jižní část, kde jsou ty nejkrásnější letoviska a právě tak známé Karibské moře. Latinské rytmy uvedou do té nejlepší nálady snad každého, a když přidáme ty nejkvalitnější doutníky, je z tohoto místa doslova ráj pro labužníky.

Tento ostrov nepatří mezi nejbohatší a je jako jeden z mála posledních zemí ovládána totalitním režimem. Pokud však máme chuť relaxovat a nahlédnout do zcela odlišné kultury, je právě toto místo jedinečné. Nohy zde můžete smáčet v průzračné vodě na klidných, téměř opuštěných plážích, což vám dodá pocit soukromí a s drahou polovičkou zde můžete strávit mnoho romantických chvil.

Pokud mám být upřímná, na východní straně ostrova jakoby se zastavil čas. Nejspíše zde nenarazíte na nový mercedes ani bentley a dýchne tu na vás minulost. Krajina zde je čistá a neposkvrněná. Přijdete si tu téměř jako v pravěku a to nejedna si dobrodružná duše zamiluje. Pokud budete pokračovat dále, zaskočí vás zde ale i tovární výroba, která je připomínkou toho, že svět jednoduše pádí kupředu a nemine to téměř žádné místo.

Je zde spousta hotelů, ale nutno vzít v potaz ne příliš vysokou úroveň některých z nich, které cestovní kanceláře nabízí za neúměrnou cenu. Jedna rada pro vás. Neleňte a pročtěte si recenze od návštěvníků Kuby a předejděte zklamání ze stravování či služeb nabízených daným místem.

Na plážích jsou k vidění krásné korálové útesy a mnoho malých ostrůvků v okolí. Povrch je převážně nížinatý, ale i zde si můžete udělat menší výšlap a to na hory Sierra Maestra rozpínající se na jihovýchodě. Ty z vás, které láká noční život, budou naprosto spokojení a to hlavně z hlavního města Havana, kde se odehrává všechno dění a naprosté ticho zde nemá téměř žádnou šanci. Místní jsou zde k turistům velice vlídní a budete se cídit jako v bavlnce. Některý ze starších obyvatel vás možná bude lákat na rum, který je tu vyhlášený, a obyvatele jsou zde na něj zaslouženě pyšní.

Při objevování kulturních krás dozajisté většinu z lákadel naleznete také v hlavním městě. Stará Havana, tak zvaná „Paříž Karibiku“, je k nalezení i v památkách UNESCO což naznačuje opravdový skvost. Je zde velké množství paláců a šlechtických sídel, která jsou v dnešní době domovem pro muzea a galerie. Jistě musíte navštívit i náměstí Plaza de la Catedral, kde na první pohled zaujme katedrála San Cristóbal. Zajímavostí může být, že zde byly dočasně uloženy ostatky známého Kryštofa Kolumba.

Dalšími lákadly je například Basilica del Cobre, která je jednou z nejznámějších Kubánských památek. Další na řadě je potom světově známé město Trinidad, kde je k vidění nádherná a osobitá architektura. Za dalším kouskem přenádherné zeleně a modré hladiny vod zavítejte do Národního parku Alejandro de Humboldt.

Na co byste si měli dávat pozor? Kuba velmi hlídá vyvážené zboží při opouštění země. Suvenýry a další maličkosti co si koupíte, nesmí přesahovat hodnotu tisíce dolarů a na korály či velké mušle si nechte zajít chuť. Pohybovat po ostrově se můžete vlakem či autobusem, což ale nezaručí přílišný komfort. Můžete si zde ale v půjčovně vybrat auto dle představ a využít jej od čtyřiceti dolarů na den.

Tak co, dostali jste chuť na doutníček a vlnění boky v latinském rytmu?