Navštivte zemi tulipánů




By: Paul Arps

Když uslyšíte tulipán, jistě každého hned napadne Holandsko. Tato země je velmi krásná a každé léto přiláká mnoho turistů. Nejen kvůli květinám, ale s Holandskem se pojí mnoho dalších slov, jako jsou sýry, dřeváky a nesmí chybět ani dřevěné mlýny a pro muže je možná zajímává ono ulička, kterou všichni známe. Prostě každý si zde něco najde.

Začínáme v Alkmaaru

Pokud pojedete do Holandska, neměli byste vynechat velmi pěkné městečko Alkmaar. Toto městečko má mnoho zajímavosti. To, že je protkáno kanály, je sice velmi krásné, ale není to tak zajímavé, jako to, že zde uvidíte proslulé dřevěné mlýny. Jeden stojí dokonce v centru tohoto městečka.  Kromě toho byste si měli trasu naplánovat tak, aby vám návštěva Alkmaaru vycházela na pátek, protože každý pátek se zde koná sýrový trh. A vy budete mít možnost nejen vidět velké bochníky sýra, ale dokonce některý z nich si můžete nechat navážit a ochutnat anebo jako suvenýr donést domů, protože jejich sýry jsou kvalitní, proslulé a velmi dobré. Zda by vás zajímalo, jak se vůbec takový sýr vyrábí, můžete navštívit Muzeum sýrů.

Jak se žilo v Holandsku kdysi?

Pokud vás zajímá historie Holandska a chcete vidět, jak to tu chodívalo třeba v 17. století, tak byste měli navštívit skanzen Zaanse Schans, který opravdu stojí za to. Každý člověk se aspoň na chvíli nechá unést do jiné doby, protože odtud sálá úplně jiná atmosféra. Uvidíte osm krásných dřevěných mlýnů, které byly dovezeny z celého Nizozemí. A zajímavé jsou také názvy mlýnů. Například jeden z nich je Učitel a tento mlýn je vzácný, protože jde o poslední mlýn na světě, který vyrábí papír.

Hurá do hlavního města

Amsterdam je krásné město, které lze objevovat mnoha způsoby. Můžete si půjčit loďku a projet se po kanálech anebo si historickou část města projdete po svých. Velmi krásné jsou dva gotické kostely Oude Kerk a Nieuwe Kerk, které patří mezi nejstarší památky Holandska. Před univerzitou můžete obdivovat i moderní pomník, který patří známému filozofovi Baruchu Spinozovi. A kdyby vás náhodou chytlo nepříjemné počasí, můžete navštívit jedno z mnoha zajímavých muzeí. Za zmínku rozhodně stojí i květinový trh, kde si můžete koupit nejen tulipány, ale i spoustu jiných květin. Kromě toho zajímavá je i procházka bleším trhem a židovskou čtvrtí.

Samozřejmě, že si zde můžete užít i spoustu zábavy, protože ani zde nechybí noční kluby či bary. Někteří se možná rádi projdou po slavné uličce, aby si prohlédli zdejší slečny a dámy, což zajímá nejen muže, ale chodí se zde dívat i ženy. A je jasné, že si zde můžete i na chvíli odpočinout u holandské kávy či piva anebo můžete ochutnat nějakou ze zdejších specialit.

Samozřejmě, že v Holandsku je spousta jiných velmi pěkných a zajímavých míst, které můžete objevovat.

Holandsko je velmi krásné země, která zaujme snad každého, protože je velmi rozmanitá. Budete nadšení nejen z přírody a atmosféry, ale také z tradic, které se s Holandskem pojí.