Po stopách romantických básníků




Vítejte v hlavním a největším městě Francie! Paříž je významným centrem v oblasti kultury, obchodu i politiky a sídlí zde téměř polovina všech francouzských společností. Rozkládá se po obou stranách řeky Seiny a území zabírá docela malou část, jedná se jen o 1/5 rozlohy Prahy.

Unsplash / Pixabay

Pár informací na cestu

Paříž leží v mírném pásu , které je ovlivněno oceánským klimatem. Jsou zde proto relativně chladná léta a mírné zimy. Překvapením pro mnohé turisty je i fakt, že zde prší víc než v Londýně! Na své si přijdou i milovníci nakupování – Paříž je jedním z hlavních center světové módy.

Za zmínku stojí jistě módní domy např. Givenchy, Dior, Emanuel Ungaro, Chanel nebo Yves Saint – Laurent. Ty patří k nejznámějším, ale také nejstarším.

Mekka gastronomie

Tak se někdy Paříži přezdívá, protože je vyhlášená svým kulinářským uměním i počtem restaurací ověnčených Michelinskými hvězdami. Vždyť první moderní restaurace zde vznikaly už v 18. století!

Typická snídaně v Paříži se skládá z kávy s horkým mlékem a croissantem (bez náplně nebo s čokoládovou či jablečnou náplní). Další alternativou je třeba křupavá bageta s džemem.

Oběd se obvykle podává mezi 12. a 14. hodinou a skládá se ze tří chodů. Mezi hlavním jídlem a dezertem (někdy však i namísto dezertu) je servírována sýrová mísa. Po zákusku je nabídnuta káva (ve Francii se káva k zákuskům nepije), avšak bez mléka nebo smetany.

Protože se večeří poměrně pozdě (od 20. do 23. hodiny), přijde vhod drobné občerstvení během dne. Při cestě městem můžete zavítat do jednoho z místních pekařství, bister nebo kaváren a ochutnat křupavou bagetu nebo jiné obložené pečivo, sladký ale i slaný koláč (foccacia, quiche).

Nejvýznamnější památky

Nejnavštěvovanější památkou vůbec je gotická římskokatolická katedrála Notre – Dame. Stavba katedrály byla dokončena v roce 1345 a patří mezi nejkrásnější středověké stavby v celé Evropě.

alexandria / Pixabay

Bazilika Sacré-Cœur (bazilika Nejsvětějšího Srdce Ježíšova) je římskokatolickým farním kostelem.

Je postavena ve stylu byzantském spolu s románským a svou funkci plnila poprvé až po        1. světové válce.

Při návštěvě Paříže samozřejmě nemůžete vynechat dominantu města, romantickou Eiffelovu věž. Byla postavena v letech 1887 – 1889 k oslavě 100. výročí velké francouzské revoluce. V té době (do roku 1930) se jednalo s výškou 300,5 metru o nejvyšší stavbu na světě. Dnes měří 324 metrů včetně antény na vrcholu.

Eiffelova věž má tři vyhlídkové plošiny, z té nejvyšší můžete na romantické město shlédnout z 276 metrů, přičemž nosnost plochy je až pro 400 návštěvníků! Při troše štěstí a dobré viditelnosti lze dohlédnout až do vzdálenosti bezmála 70 kilometrů!

Kam za kulturou?

Paříž je městem kultury, k navštívení nabízí více než 150 muzeí, 200 galerií, 100 divadel a 650 kin! Z těch nejzajímavějších rozhodně stojí za navštívení pařížská Národní opera, která byla založena v roce 1669 a dnes slouží zejména pro představení baletu nebo klasické opery. Zároveň se jedná o největší divadlo na světě.

Nejstarším, největším, nejobsáhlejším a také nejnavštěvovanějším muzeem je bez pochyby Louvre. Bylo založeno v roce 1793 a může se pyšnit exponáty z dob od středověku po konec 19. století.

Národní muzeum moderního umění a Musée d’Orsay představují umělecké sbírky z doby 2. poloviny 19. století a mají celosvětový význam.

Zelené oázy ve velkoměstě

Řeč je o nejkrásnějších parcích ve městě, kde si můžete odpočinout od shonu, hluku a turistů, relaxovat a nabrat síly na pokračování v objevné cestě po Paříži.

Lucemburských zahradách stejně tak v blízkém muzeu můžete zhlédnout poutavé výstavy na všemožná témata, posedět můžete na židlích, které jsou zde standardem od roku 1923 a v sadech nedaleko parku Vás jistě zaujme rozsáhlé pěstování jablek a chov včel, které zde med vyrábějí už od 19. století. I proto se zde každý podzim koná festival medu.

Vincenneský lesík je jeden z největších parků ve městě. Nachází se vedle zámku Vincennes a čas zde můžete strávit aktivně (plavba na lodičce, baseball, běh), ale i klidně, a to při modlitbě v nedalekém budhistickém chrámu.

Botanická zahrada má rozlohu okolo 23 hektarů, najdete v ní i zoologickou zahradu a skleník. Velkou zajímavostí jsou i zvláštní zahrady. V té růžové můžete spatřit až 150 druhů evropských růží a v alpské zahradě zase vysohorské rostliny, které nejsou vůbec k vidění!

Paříž je rozlohou sice malá, ale kulturním, historickým a turistickým děním je nenapodobitelná! Vydejte se proto do této romantické metropole a poznejte kouzlo Francie.