Zastavte se v Obecním domě v galerii Pražské mincovny

Chystáte-li se do našeho hlavního města za památkami, určitě se nezapomeňte zastavit v Obecním domě. Pražská mincovna je zaměřená na ražbu mincí a medailí té nejvyšší kvality. Objevíte kouzlo mincovního řemesla a zjistíte, jak dlouhá a náročná cesta vede ke vzniku dokonalého díla. Zprvu je třeba nakreslit návrh mince, vytvořit sádrový odlitek a vyrobit ocelovou raznici, ta vzniká ručním rytím a leštěním. Poté je provedena vlastní ražba. A jako bonus je zde k vidění věrná replika Svatováclavské koruny.

Ražba českých a československých mincí světové kvality

Výroba mincí a medailí je krásná umělecká práce, v dílnách Pražské mincovny se seznámíte se skutečnými mistry v tomto oboru. Každé dílo vyžaduje desítky hodin ruční práce, možná proto je ražba mincí tak fascinujícím procesem. Díky tomu, že mincovna naprosto splňuje přísné podmínky České národní banky pro ražbu českých mincí, tak má spoustu zakázek pro státní instituce a soukromé podnikatele. Na tomto místě se razí třeba pamětní mince, plakety a medaile pro obce, školy a sportovní spolky. České stříbrné mince ČNB si můžete také zakoupit a věnovat je blízké osobě jako milý dárek.

Svatováclavská koruna je symbolem českého mincovnictví

Svatováclavská koruna má pro Českou republiku velký význam, málokteré korunovační klenoty ze středověku se v Evropě dochovaly až do současnosti. Nyní můžete vidět dokonalou repliku přímo v sídle Pražské mincovny. Kvalita uměleckého zpracování a velikost drahokamů vás ohromí. Věrná replika se vyráběla podle tradičních postupů, jaké měli středověcí zlatníci včetně propracovanosti drahých kamenů. Za její podobu vděčíme turnovskému zlatníkovi Jiřímu Urbanovi. Vchod do galerie českých mincí najdete hned vedle Prašné brány a prohlídka je bezplatná. Svatováclavskou korunu si navíc můžete prohlédnout bez čekání ve frontě.