Travel News:

Rýže s jehněčím masem a rozinkami

Rýže s jehněčím masem a rozinkami

Iránská kuchyně

  • Pro 4 osoby
  • Doba přípravy – 50 minut, tepelná úprava 60 minut

Suroviny – 400g rýže basmati, sůl,pepř, 50g rozinek, 600g jehněčí plece nebo kýty, 3 cibule, 6 lžic olivového oleje, půl lžičky mletého kardamomu, 1,5 lžičky kurkumy, 1 lžička chilli, špetka šafránu, pomeranč – nestříkaný, 30 g jader pistácií, 30g sekaných mandlí.

Postup – Rýži zalijeme vroucí vodu a asi 7 minut vaříme,pak ji necháme dobře okapat. Rozinky krátce namočíme do horké vody. Maso nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme cibulky a pokrájíme na jemno a dáme jí na 2 lžících oleje zesklovatět. Okořeníme pepřem, kardamomem, kurkumou, chilli, opečeme a po chvíli vsypeme maso. Rozmícháme špetku šafránu v troše horké vody a spolu s rozinkami přilijeme k masu.

Podlijeme 250ml horké vody a dusíme do měkka na mírném ohni. Pomeranč omyjeme horkou vodu, osušíme a nestrouháme trochu kůry + vymačkáme šťávu a vmícháme do masa. Do hrnce dáme zbytek oleje a 100ml vody, přisypeme třetinu rýže a na ní poklademe polovinu masové směsy, Na maso dáme další třetinu rýže a na to opět maso a nakonec překryjeme zbylou rýží. Povrch posypeme pistáciemi a mandlemi. Poličku obalíme utěrkou a posadíme jí na hrnec a vše dusíme hodinu na mírném ohni.

Levné letenky a dovolená online