Vydejte se do Turecka, čeká vás dovolená v nádherném prostředí




ecowa / Pixabay

Proč si vybrat dovolenou zrovna v Turecku? Jedna podstatná věc je ta, že je zde velice čisté moře a hlavně teplo. Vzhledem k tomu, že je Turecko opravdu dost na jihu mezi 41. a 36. rovnoběžkou severní šířky, je tu opravdu příjemné teplo. Nachází se zde Egejské moře, stejně jako v Řecku, které je velmi teplé a čisté, zkrátka ideální na koupání. Dalším plusem pro Turecko je, že se v létě málokdy stane, že Vám dovolená proprší.

Laciný kraj

V Turecku je známo, že je opravdu velmi lacino, hlavně mimo turistické destinace jsou ceny o polovinu nižší, než v Česku. Ovšem v turistických letoviscích jsou ceny přibližně stejné, jako u nás v Praze, hlavně co se jídla týká. Oproti našim cenám je mnohem levnější i cestování například taxíkem. Stejně tak cestování autobusem je velmi levné. Naopak co je opravdu drahé, jsou ceny pohonných hmot, pohybují se kolem 48 Kč za litr. Samozřejmě je to způsobeno vysokými daněmi.

Exotická země

Turecko je velmi krásná země a ať si o Turcích myslíme cokoli, považují se za právoplatné Evropany. Jejich chování a způsoby tomu nasvědčují. Moc krásná jsou v Turecku tržiště. V mnoha městech v Turecku se můžete setkat běžně na ulici s tradičními řemesly, jako jsou nožíři, sedláři, měditepci, pekaři, cukráři. Turecko je sice muslimská země, ale do Arabů mají daleko. Píše se zde latinkou. Hygiena je na velice vysoké úrovni. Úřady fungují stejně jako kdekoli jinde v Evropě. A v neposlední řadě se zde nekrade a nepodvádí.

I když, pokud budete ve velmi frekventované turistické zóně přecpanou cizinci, tam se Vás určitě budou snažit Turci okrást na nákupu.

Turecká země

V suché centrální části této země je nejznámější krajinou Kapadokie. Na obrovské ploše se nachází mnoho desítek předvěkých obydlí. Turisté se nejčastěji dostanou do oblasti Goreme, které je velmi zajímavé zachovalou výzdobou křesťanských skalních kostelů. Speciální geologickou zajímavostí jsou travertinová jezírka s názvem Pamukkale.

Takže pokud si budete opravdu chtít vybrat Turecko, doporučuji vlastní dopravou, abychom se mohli podívat na místa, na která se s cestovou určitě nepodíváte, když budete mít pevný program. Je to velice krásná a bohatá země, na domluvu trochu horší, ale člověk si vždycky nějak poradí, aby si užil krásnou dovolenou v teplých krajích. Mezi takové Turecko rozhodně patří.