Aktivní turistika, relaxace a kultura v Pyrenejích, Vall de Boí




Evropské pohoří Pyreneje tvoří hranicí mezi Španělskem a Francií. Vall de Boí se nachází blízko státu Andorra v oblasti Katalánska. Na španělské straně Pyrenejích se nacházejí dva Národní parky (Ordesa y Monte Perdido, Sant Maurici). Je to nejlepší místo pro milovníky turistiky, klidu a potěšení. Ideální spojení sportu, kultury a relaxace. Ve vesnicích jako by se zastavil čas…

Do údolí Vall de Boí se dostanete jen jedinou cestou. Cesta z Barcelony trvá přibližně 3 – 4 hodiny dopravním prostředkem. Posledních 15 kilometrů míjíte neuvěřitelná jezera, skály, hory, zvířata. Ve vašich hlavách zní… Kam to jedeme? Kde tato cesta končí? Pořád stoupáme. Neuvěřitelné.

Vall de Boí, je údolí ve španělské provincii Lleida. Údolí tvoří 8 katalánských vesniček (Boí, Durro, Erill la Vall, Taull…).

Každá vesnička má svůj románský kostel (vesnička Taull má 2 kostelíky). Nejznámější je Sant Climent, Santa Maria a Sant Joan. Poslední vesnička tohoto údolí je Pla da l Ermita (1 608 m.n.m.). Tato vesnička žije převážně zimní sezónou, blízko je nejvýše položené lyžařské středisko Boí Taull (max. nadmořská výška 2751m). V blízkosti se nachází park Aigüestortes i Estany De Sant Maurici (patří mezi nejvyhledávanější).

Člověk má mnoho možností. Vybrat si může jak z pohodových turistických cest v okolí vesniček, tak náročné výstupy na vrcholy. (Nejvyšší vrchol Pyrenejích: Pico de Aneto – 3 404 m.n.m)

Pro romantiky jsou tady vesničky a kostelíky v románském stylu, příjemné posezení na zahrádce s horskou atmosférou. Pro relaxaci a načerpání nové energie se nabízí navštívit místní termální lázně Caldes de Boí. Každý si zde vybere, to co vyhledává.

Doporučuji výlet do národního parků de Aigüestortes i Estany De Sant Maurici. Můžete si zde objednat průvodce, vyjet na kole či objevovat krásy v Národním parku podle svého. Park tvoří až 200 jezer, mnoho vodopádu a velké množství vodních toků. Pak je dostupný i tělesně postižených. Jsou zde připraveny speciální trasy pomocí dřevěných lávek. Můžete nakouknout do fauny a flóry místního parku. Nachází se zde mnoho ovcí, kráv, koz, pyrenejský kamzík a spousta dalších.

Hlavní sezóna této oblasti je přes léto a zimu. Pokud se rozhodnete vydat do Pyrenejích v období září až listopadu, zažijete místo bez mnoha turistů, bez dlouhého čekání v restauraci, nížší ceny ubytování a opuštěné vesničky.

Po aktivní nebo pohodově strávené dovolené ve Vall de Boí se nebudete chtít vracet zpátky do reality.

Šťastnou cestu a mnoho zážitků ve Vall de Boí.