Polsko – Osvětim




Osvětim

Osvětim

Za druhé světové války fungoval v Osvětimi koncentrační tábor, kam se nyní můžete vydat na prohlídku. Poznejte historii tohoto koncentračního tábora a nechte si vyprávět co se zde dělo od českého delegáta. Určitě se vám tento výlet vryje do paměti a bude vám z něj mrazit.

Na vlastní oči uvidíte opevněné zdi, ostnaté dráty, depresivní domy a seřadiště. Nejhorší pohled je potom na šibenice, plynové komory a kremační pece. Vše toto zde můžete spatřit, protože Osvětim – Březinka, byl největší nacistický vyhlazovací tábor Třetí říše. Přijeďte si připomenout tuto dobu a poznat osobně místo, kde umírala spousta lidí.

Koncentrační a likvidační tábor Osvětim – Březinka

Bylo jedno z nejhorších míst, které nacisté zřídili a jsou symboly lidské genocidy. Lidé zde zažívali obrovské utrpení, strach a bezmoc. Každý, kdo tímto místem prošel a přežil, měl do konce života psychickou újmu a toto místo měl v hlavě jako černou myšlenku.

Dost možná vás také zajímá, proč právě zde vznikly vyhlazovací tábory, jak se zde žilo, co se dělo s dětmi, jestli tu mohly být rodiny společně, jestli se zde dalo přežít a za jakých podmínek se lidem povedlo utéct. Otázkou je fakt, jak mohlo vůbec k něčemu takovému dojít a co viděla ruská armáda při osvobození tábora.

Navštivte muzeum hrůzy

Osvětim byl na Himmlerův rozkaz vybudován 27. 4. 1940. Za druhé světové války zde bylo vyvražděno 1,2 až 1,6 milionů Židů. Nyní se budovy, kterých se dochovalo 45 zděných a 22 dřevěných, staly muzeem a jsou symbolem nelidskosti a genocidy.

V muzeu si můžete zakoupit knihy a filmy. Pokud budete mít zájem o prohlídku, tak se máte možnost zde i občerstvit v malém bufetu. Fotit můžete pouze bez blesku. Při prohlídce uvidíte i dokumentaci filmu z doby, kdy přišlo osvobození Osvětimi sovětskou armádou.