Stany do extrémních podmínek i na festival

Aby stan vyhovoval vašim potřebám, je nutné, abyste si na začátku stanovili kritéria, která musí plnit. Abyste si pořídili dobrý stan, v kterém se vám bude dobře přespávat na festivalech a při občasných výletech, nemusíte kupovat hned ten nejdražší.

Naopak pokud se chystáte do hor v zimě, na stanu nešetřete. Investované peníze se vám mnohokrát vrátí. Navíc ho můžete vzít s sebou i na vodu nebo na festival. Opačně to ale raději nezkoušejte, protože by vás mohlo čekat opravdu nepříjemné překvapení.

Co by tedy měl stan do extrémních podmínek mít?

Při přechodech hor je hlavním kritériem hmotnost. Nikdo s sebou nechce tahat zbytečná kila navíc. Je proto ideální volit stany, které mají nízkou hmotnost, ale pevnou konstrukci, která vydrží vítr. Právě pevnou konstrukci a nízkou hmotnost vám mohou nabídnout stany, které mají duralové pruty. Důležitá je i nepromokavost stanu. Zde si dejte pozor, zda jsou udávány hodnoty pro tropiko i pro podlážku. Vodní sloupec je v tomto případě dvojí, pro podlážku alespoň 5 000 a pro tropiko nejméně 3 000.

Právě podlážka a její materiál jsou další důležitou proměnnou, která hraje roli při konečném součtu hmotnosti. Ve většině případů se pro stany určené do hor používá polyester, který je výrazně lehčí než běžně používaný polyethylen. Před chladem a také sněhem vás ochrání také sněhové límce a uzavíratelné větrací otvory.

Nízká váha a odolná konstrukce

Díky těmto vychytávkám je možné dnes běžně sehnat stany pro 2–3 osoby, které se pohybují okolo 2 kg. To už je váha, kterou v klidu unesete. Dobré také je, mít možnost každou část stanu sbalit zvlášť, můžete se potom o váhu stanu podělit ve více lidech.

Při výběru dbejte také na to, aby měl stan opravdu pevnou konstrukci. O to se postará především konstrukce, kterou tvoří několikeré křížení tyčí. Takový stan odolá i silnému větru.

Do kempu raději rodinný stan

Jak už bylo řečeno, takový stan do extrémních podmínek můžete s klidem vzít i do kempu. Počítejte však s tím, že pokud budete ve stanu trávit čtrnáctidenní dovolenou, takový stan vám moc pohodlí nepřinese. Takže pokud budete kempovat s rodinou, vybírejte spíše stany rodinné. Dají vám více prostoru a díky jejich velikosti v nich budete moci trávit pohodlně čas i v případě, že venku prší.

Rodinné stany mívají prostorné předsíně, kam se vejde kempingový nábytek a dá se v nich pohodlně vařit, stolovat nebo hrát společenské hry. Někdy bývají podlážky kromě ložnic i v předsíni, což je opravdu příjemným bonusem.

Není nutné, abyste doma měli stan pro každý typ kempování, jen je zkrátka dobré si pořádně promyslet, na co ho budete nejčastěji používat. Před nákupem se také poraďte s přáteli či s odborníky v obchodě. To vám pomůže vybrat stan, který vám bude vyhovovat.