Egyptská kuchyně




Co se jí v Egyptě

Egypt, to nejsou jenom majestátní pyramidy v Gize a Velká sfinga. Egyptská kuchyně dokáže díky kombinaci exotického koření a čerstvých bylin vykouzlit pokrmy hodné i pro ty nejnáročnější gurmánské jazýčky.

[hana-code-insert name=’sklik468x80′ /]

Hlavní ingredience egyptské kuchyně se od dob faraonů prakticky nezměnily. Egyptské pokrmy se převážně skládají z rýže, zeleniny, ovčího či kozího masa a ryb. Egyptská kuchyně je ovlivněna kuchyní arabskou, řeckou, libanonskou, syrskou, tureckou a palestinskou. Jelikož jde o islámskou zemi, nenaleznete zde v jídelníčku vepřové maso, pouze kuřecí, hovězí, jehněčí a rybí.

Maso se většinou upravuje pečením či grilováním . Mezi speciality patří grilované kuře. Nejtypičtějším prvkem egyptského jídelníčku je koření. V Egyptě se nejčastěji k ochucení pokrmů používá máta, kopr, petržel,kmín, chilli, pepř, kurkuma, zázvor, koriandr. Typickou egyptskou přílohou je chléb a rýže.

Co se vaří v Egyptě:

Polévky

  • Fúl mudammas – fazolová polévka  vařící se v cínových hrncích k jejímu  ochucení se používá česnek, olej ,citrón a na tvrdo uvařené vejce
  • Molocheja- vydatný zeleninový vývar s česnekem, pepřem a koriandrem.

Hlavní jídlo

  • Falafell- kořeněné karbanátky s cizrny
  • Firaakh masti- grilované kuře.
  • Hummus- pokrm z cizrny, která je ochucená kořením a sezamovým pyré. Přidává se do něj citrónová šťáva, petržel, chilli a olivový olej.
  • Tánina- smažené kořeněné fazolové těsto se zeleninou a petrželí
  • Tažin – kaše ze sezamových semínek

[hana-code-insert name=’inEgypt610x200′ /]

Dezerty

  • Baklava- máslem nasáklé lístkové pečivo posypané oříšky, hojně zalité medem.
  • Mahallabiyya- rýžový pudink s oříšky
  • Umm ali- rozinkový koláč namočený v mléku, podává se teplý.

Nápoje

  • Assir- čerstvě vymačkaná šťáva z pomerančů, citrónů nebo z cukrové třtiny
  • Čaj- nejraději se pije v Egyptě studený. Mátový nebo černý čaj se většinou popíjí horký, slabý v malých skleničkách, naproti tomu velmi osvěžující rubínově červený čaj ze sušených květů ibišku se podává studený.
  • Káva- v Egyptě je popíjená příliš sladká, nebo naopak hořká. Káva zjada bývá velmi silná a velmi sladká, mazbut je středně sladká a sádeh je hořká káva.
  • Víno– k nejznámějším vínům v Egyptě patří Omar Chajjám: suché, těžké červené víno, Rubis d´Egypte: lahodné, osvěžující růžové suché víno, Village Gianaclis: trpké, suché bílé víno, Cru de Ptolemées: polosuché, bílé víno.
  • Voda– Egypťané pijí ke všem pokrmům vodu, která se zde nazývá baraka a neobsahuje žádný kysličník uhličitý.

Pokud budete pít vodu v žádném případě nepijte vodu z kohoutku. V Egyptě se pije voda balená. Ať vás to bude lákat sebevíc zapomeňte na led v pití.

Něco málo o stravování v Egyptě-

  • Snídaně – Egypťané začínají den lehkou snídaní, většinou pečivem se sýrem a šunkou nebo míchanými vajíčky.
  • Oběd – Oběd se v Egyptě podává mezi 13 až 15 hodinou.

Většinou se jedná o bohatý oběd. Jídlo představuje rodinnou událost, připravuje dlouho a má mnoho chodů, které jsou však podávány zároveň.

Jako předkrm se většinou servíruje osvěžující salát, následuje nějaké masité jídlo a nakonec velmi sladký dezert. Na úplný závěr oběda  se popíjí káva připravovaná po tureckém způsobu.

  • večeře – již tak okázalá nebývá, ovšem většinou trvá až do pozdní desáté večerní hodiny. Většinou se pojídá maso.
  • V Restauraci – pokud budete obědvat nebo večeřet v tradičním egyptském stylu, počítejte s tím, že jídla nejsou členěna na chody. Pokrmy se naopak naservírují všechny najednou a vy si budete moci posloužit tím, na co máte zrovna chuť.
  • Jídelní lístky jsou ve větších restauracích psané dvojjazyčně( anglicky a arabsky)mimo Alexandrie tam jsou psané arabsky a francouzky.
  • Koloniální minulost Egypta se nezapře, jak dokládá podávání čaje, nebo lehké svačiny, na britský způsob kolem páté až šesté hodiny.

Faraonova pomsta

Faraonovou pomstou se nazývá nemilý dáreček, který Egypt naděluje téměř všem turistům v prvních dnech jejich pobytu. Jedná se zpravidla o dva, maximálně tři dny ověnčené průjmovým onemocněním. To je také často doprovázeno zvracením a horečkami.
Bohužel neexistuje návod jak se „pomstě“ vyhnout. Buď prostě budete mít to štěstí, že si Vaše tělo zvykne na vysoké teploty a nezvyklou stravu bez povšimnutí, nebo ne.

[hana-code-insert name=’sklik468x250′ /]