Dlouhá cesta na dovolenou a cestovatelská trombóza




Autor obrázku: Barry Lewis

Čas prázdnin a dovolených je často časem i dlouhých cest. Dlouhá cesta na dovolenou sebou přináší i jistá rizika. Než se dojede do oblíbené destinace, kde máme strávit dovolenou, čekají nás hodiny prosezené v autě či autobuse. Proto je dobré se ještě před odjezdem na dlouho cestu připravit. Obzvláště nutná je příprava v případě, že dlouho cestu na dovolenou absolvují i děti.

Celkem snadno se dá zabránit některým nepříjemnostem, které mohou člověka potkat během dlouhé cesty za hranice všedních dnů. Pokud se již balíte a chystáte se vyrazit, měli bychom počítat s několika věcmi. V první řadě počítejte s tím, že to, co celkem v pohodě zvládnete vy, nemusí zvládnout vaše děti či rodiče. Při cestování s dětmi, nebo staršími osobami je vhodné velice pečlivě zvážit výběr lokality, termínu, délku cesty i způsob dopravy.

V článku se vám pokusíme předat pár obecných rad, jak ve zdraví přežít dlouhou cestu. Tyto rady se hodí pro všechny věkové kategorie, chystající se na dlouhou cestu.

Cestovatelská trombóza

Při dlouhé cestě můžeme trpět únavou, bolestí zad. Nejzávažnější hrozbou při dlouhých cestách bývá však vznik cestovatelské trombózy.

Cestovatelská trombóza vzniká při sezení delším než šest hodin v kuse. Při takto dlouhém sezení může dojít ke zhuštění a městnání krve v žilách, které vede k vytvoření krevní sraženiny. Krevní sraženina poté ucpe žílu a vznikne takzvaná cestovatelská trombóza. Vzniku cestovatelské trombózy se dá předcházet.

Dlouhá cesta a sezení v jakémkoliv dopravním prostředku je náročné i pro zdravého člověka. Pro zabránění vzniku cestovatelské trombózy při dlouhé cestě je vhodné začít před odjezdem na dovolenou užívat doplněk stravy proti žilní nedostatečnosti. Doplněk stravy je nutné začít užívat minimálně týden před absolvováním dlouhé cesty. S užíváním doplňku by se pak nemělo přestat ani během celé dovolené a ani minimálně týden po návratu.

● Dlouhá cesta letadlem

Letíte – li letadlem a cesta je delší než 6 hodin, tak pro předcházení cestovatelské trombózy postačí postavit se do uličky a procvičit nohy. V případě, že se Vám nechce vstávat, postačí procvičení nohou v sedě. Jednoduše bude propínat paty a špičky.

● Dlouhá cesta autem

Absolvujete-li dlouhou cestu autem, tak si dělejte často přestávky. Při těchto přestávkách se protáhněte a zacvičte si. K procvičení v´Vám postačí cviky, které se používají v letedle proti cestovatelské trombóze.

● Dlouhá cesta autobusem

Dlouhá cesta autobusem je náročnější než dlouhá cesta autem či letadlem. I tak bychom měli každou přestávku využít k procvičení. Není dobré celou cestu jen sedět. Při přestávce řádně procvičte dolní končetiny. Klidně se proběhněte, nebo si jen tak stoupejte na špičky. Těmito cviky si posílíte žilní pumpu. Při sezení v autobuse minimálně každou hodinu zkoušejte následující cviky:

● Pomalu otáčejte hlavou vpravo a vlevo – uvolníte si tak krční svaly

● Měňte polohu ze sedu do pololehu

● Procvičte prsty na rukou sepínáním nad hlavou

● Kroužete rameny v obou směrech – zabráníte strnutí ramen

● Protřepte ruce a nohy