Dovolená s dětmi




By: liz west

Kam s dětmi, když jsou třeba ještě malé? S většími dětmi nejsou tak velké problémy. Přizpůsobí se. S malými je potřeba zajistit vhodný dopravní prostředek a i ubytování. Záleží, kdo je jak je zvyklý cestovat a jaký způsob dopravy preferuje. Pokud s malými dětmi jezdíte autem kamkoliv, tak si pravděpodobně zvyknou na cestu autem. Někdo lítá s dětmi v letadle, nebo cestují trajektem. Záleží, čemu své děti vystavíte už odmala.

Pokud berete své děti na dovolenou, bylo by určitě dobré jim ukázat něco, co se jim třeba bude někdy příště hodit při studiu. Vzít je na nějaký hrad nebo do Národního muzea, případně vzít je na nějakou výstavu, kam by chtěly.

Určitě by je chtělo trošku zocelit, takže spaní ve stanu neuškodí, jen na ně musíte dávat víc pozor, kdyby se na ně přisálo klíště nebo i píchnutí včelou může pobyt znepříjemnit.

Vyberte tu správnou dopravu

Cesta autem je nejlepší pro malé děti, protože můžete zastavit, kdykoliv se vaší ratolesti udělá špatně, nebo to prostě už nemůže vydržet a potřebuje si „odskočit“. Také když dítě zlobí při cestě, tak si ho můžete trochu zpacifikovat a zklidnit. Dálková cesta autobusem také není to nejlepší, ne na každé trase je možnost toalety při jízdě, a pokud dítě něčím nezabavíte, může být protivné a začít křičet na celý autobus, což není úplně nejpříjemnější ani pro vás ani pro cestující. V tomto případě volte cestu spíše vlakem. Možnost toalety tam je a navíc se můžete s dítětem trochu poprocházet po vagóně nebo si v klidu zalézt do vlakového kupé. Navíc cesta vlakem je o mnoho příjemnější a pohodlnější než cesta autobusem. Také můžete dítěti ukázat přírodu, ve které se vlak prohání.

Pokud jedete někam do zahraničí a to opravdu nějakou dopravu, kde je potřeba si zarezervovat místo, jako v letadle nebo i plavbu lodí, tak si určitě zjistěte, jaké jsou podmínky pro děti.

Co je vhodné pro děti?

S dětmi můžete cestovat po České republice asi kdekoliv. Můžete s nimi jet někam do přírody nebo do nějakého národního parku, ale vláčet se s dětmi do nějaké země jako je třeba Indie, Egypt nebo se podívat na Saharu, to není úplně vhodné pro ty nejmenší ani není dobré je brát do nějakých přelidněných oblastí světa jako je například Čína. A pokud máte už starší a rozumnější děti, určitě nemějte nějaké problémy se s nimi poradit, jelikož děti mají ve škole zeměpis, tak co se dovolené týče, určitě vám s radostí poradí.

Pro děti to nejlepší

Dětem se určitě bude líbit u moře nebo u nějaké české přehrady jako je Rozkoš nebo Lipno. Ale taky by bylo dobré ukázat jim něco z historie jak České tak i zahraniční. V České republice máme spoustu krásných hradů a zámků. Národní parky v sousedních státech. A pokud chcete odjet jen na víkend v sychravém počasí před Vánoci, tak vánoční trhy ve Vídni je opravdu dobrá možnost, už jen ta ukázka té sladké Vídně.