Dovolená strávená na vodě




Horké letní dny bychom si všichni přáli strávit u vody. To samozřejmě není problém. Ovšem je rozdíl být u vody, kde se opalujete na pláži a pak se jdete do vody zchladit anebo být u vody s raftem či kánoí.

keijj44 / Pixabay

Na raftu či kánoi je legrace

Zážitek, který si odnesete z dovolené strávené na vodě v kánoi, či raftu bude opravdu perfektní, protože je to opravdu legrace. Odpočíváte na lodičce, úplně cizí lidé kolem vás na vás řvou „ahoj“ a když potřebujete zchladit, tak spadnete na jezu. Úplně perfektní je, když pojede větší skupinka přátel, protože si vzájemně pomůžete, když někdo jez nezvládne, ale také si můžete udělat ten správný skautský pobyt. Dopoledne na vodě a večer pěkně u ohně nejen sušit věci, ale také si s pivem v ruce zazpívat nějakou odrhovačku.

Pozor, ať se neutopíte

Ovšem na vodě není jen legrace, občas na vás číhá velké nebezpečí. Nejednou se stalo, že se někdo při sjíždění řeky utopil a aby to nebyl i váš případ, musíte dodržovat jistá pravidla. Rozhodně byste neměli jít na nějakou divokou vodu, pokud jste ještě nikdy na vodě nebyli, aspoň základní instrukce byste měli dostat pokaždé, takže se určitě vzdělávejte. A další velký problém je alkohol. Vzhledem k tomu, že si chcete dovolenou na vodě užít, tak mnoho z vás své dobré zážitky zpestří alkoholem, ovšem na vodě byste měli být vždy střízliví. Takže pivo až večer k táboráku. Nikdy nevíte, jak silný může být proud pod jezem a pak stačí jen kousek a budete mít hlavu rozbitou o kámen a člověk, který je omámen alkoholem nedokáže tak rychle reagovat, jako ten střízlivý.

Vyberte si správnou řeku

Splavných řek u nás v České republice je hned několik a je téměř jedno, jakou si vyberete. Ovšem pravdou je, že řeka by měla odpovídat vašim schopnostem. Takže pokud ve vodáctví teprve začínáte, tak byste si měli vybrat raději něco jednoduššího, kde je klidná řeka a málo jezů. Vhodná je Vltava. Jednak je to poměrně klidná řeka, ale také vám nabízí i jiné možnosti. Na druhou stranu, pokud jezdíte na vodu pravidelně a chcete zažít trochu adrenalinu, nemusíte se bát vydat se i na divoké řeky a to dokonce i do zahraničí.

Co když nám začne pršet?

Na každé dovolené je počasí důležitým prvkem a ani na dovolené strávené na vodě to není jinak. Rozhodně není příjemné, když vám začne pršet, zejména pokud jste nezvládli jez a jste celí mokří, protože pak vám začne být zima a hned je příležitost pro chřipku. Proto je dobré vybírat si řeky, u kterých je i možnost strávit den jinak, než na vodě. Výborné jsou například hrady a zámky, protože v těchto kulturních památkách se před deštěm jednoduše schováte.

 

Dovolená na vodě může být nebezpečná, ale je to neuvěřitelný zážitek, zejména když si z toho uděláte takovou táborskou akci s přáteli.