Vítejte v ráji – ve Slovenském ráji




Takové přivítání Vás čeká téměř v srdci Slovenska a ve své podstatě je název Slovenský ráj skvěle vystižen. Mluvíme zde o kousku země, kde příroda a člověk nalezli svou harmonii a ve své spolupráci vytvořili komplex pro turistu, který může zdolávat a poznat zemi z jiné perspektivy aniž by do přírody zasahoval.

Jedná se o několikakilometrové stezky prolínající se poněkud neobvyklým terénem i uzpůsobením. Procházíte zde roklemi, koryty malých říček nebo po žebřících v mnoha místech těsně nad nespočetnými vodopády.

Častým výchozím bodem je z cykloturistického rozcestníku Podlesok. Svoji pozornost by měl turista věnovat již na začátku výběru cesty. Slovenský ráj je poněkud specifické území. Cesty jsou jednosměrné a suchou nohou mnohé části komplexu neprojdete. Možná až trochu ironický název stezky Suchá Bělá je dokonalým příkladem – většina úseku vede přímo korytem strouhy. Odměnou jsou však nádherné vodopády v přímé blízkosti a mnoho krásných míst vyšperkovávaných divokou přírodou.

Národní slovenský park má i pro nejnáročnější milovníky turistiky připravenou takzvanou feratu. Byla slavnostně otevřena v letošní sezóně v místech, kde roku 1976, tedy přesně před 40 lety, proběhl požár a i přes schopnost regenerace přírody jsou stále stopy neštěstí vštípené do vegetace. Ovšem i přes nešťastnou historii je tato trasa nezapomenutelným zážitkem.

Pro možnost projití dalších věhlasných cest jako např. Prielom Hornádu, Malý Kysel či Velký Sokol je možné v Podlesku využít autocamping či ubytování v penzionu a strávit v celém komplexu i několik báječných dní protože zdánlivě podobné cesty nabízí samostatně návštěvníkovi celý národní park jiným způsobem. Všechny ale spojuje nádherná vyhlídka na několikametrové vodopády, dech beroucí rokle a na plošinách až tajuplné mnohé krasové jevy a jeskyně různých podob.

Není tedy překvapením, že necelou půl hodiny cesty autem na jih od Podlesoku se nachází proslule známá Dobšínská  ledová jeskyně, která je pokryta ledem celoročně a to ji zapisuje mezi světové unikáty. Její sestra  Eisriesenwlt,  nejvější ledová jeskyně na světě se nachází v Rakousku.

I u nás v ČR se nalézá několik opravdu malých jeskyň volně dostupných, kde v zimním období vrstva ledu pokryje krápníky. Většinu z nich můžete objevit převážně v oblasti Českého Švýcarska a cesta k nim nevede ani po turistických cestách. Jde spíše o přírodní úkaz, který se objeví za správných podmínek.

Shodou okolností, v již zmiňovaném Rakousku se objevuje nejpodobnější cesta Slovenskému ráji s názvem Medvědí Stezka, ale o tom někdy příště.