Co si zařídit před cestou do zahraničí

 

Pokud má člověk před cestou do zahraničí dostatek času na přípravu, může si v klidu zařídit vše potřebné. Jedna věc je zabalit cestovní zavazadla a druhá vyřídit všechny nezbytné formality. Samozřejmě záleží na destinaci, do které cestujeme, na době, kterou tam hodláme strávit, na klimatických podmínkách a dalších okolnostech.

 

Na co nesmíme zapomenout

V každém případě nesmíme zapomenout na cestovní pas a raději si včas zkontrolujeme dobu jeho platnosti. Cestujeme-li do země, do které je potřeba vízum, musíme navštívit příslušnou ambasádu v ČR. Další starostí jsou peníze. Určitá finanční hotovost je nezbytná, abychom měli alespoň drobné na dopravu z letiště a na případné poplatky. Před cestou do exotických zemí se musíme nechat očkovat proti různým nemocem, které tam na nás mohou číhat. No a poslední, ovšem jedna z nejdůležitějších věcí, je cestovní pojištění.

 

Vyplatí se cestovní pojištění?

Při cestování do zahraničí lze šetřit na lecčems, ovšem v žádném případě se nevyplácí šetřit na cestovním pojištění. Nezajímejte se pouze o cenu, ale hlavně o pojistné události v pojištění zahrnuté. Nikdy nelze předvídat, co může v zahraničí nastat a proto je vždy lepší počítat s nejhoršími variantami. Pokud si sjednáte největší rozsah pojištění, můžete být v klidu, neboť pojišťovna za vás uhradí i náklady přesahující vaše finanční možnosti.

 

Předmět pojištění

Léčebné výlohy se pojišťují nejčastěji. Zdravotnická zařízení, poplatky za jednotlivé úkony či za pobyt v nemocnici jsou v každé zemi různé. Ve srovnání s českými zdravotnickými službami jsou v některých částech světa náklady enormně vysoké. Při cestách do méně vyspělých států se pro případ nemoci či úrazu vyplatí připojištění. Nebudete-li mít cestovní pojištění, tak v případě nepředvídatelné události můžete splácet zdravotní výlohy několik let a nikdo vám nepomůže.

 

Co se vyplatí připojistit

Zbytečné není připojištění zavazadel, storna cesty, odpovědnosti a pojištění rizikových adrenalinových sportů, což platí i pro běžné turisty, kteří chtějí strávit dovolenou aktivně.

 

Přečtěte si také: Levné pojištění do zahraničí – co nabídne?