Oslo vás překvapí




Oslo jest hlavním městem Norska, jež spadá do historické, kulturní a etno-lingvistické oblasti v severní Evropě, tedy Skandinávie. Pro zajímavost sem patří dále i Království dánské a Švédské. Místo je vhodnější pro ty z vás, kteří neprahnete po dovolené na pláži rozpálené sluncem. Teploty v turistické sezóně, tedy červenci zde totiž dosahují průměrně 14 °C což je v porovnání s čtyřiceti stupňovými horky například v Egyptě skutečně málo.

office8 / Pixabay

Rozlohou je téměř shodné s naším hlavním městem Prahou, avšak hustota zalidněn, je přibližně o polovinu nižší. Město bylo založeno roku 1048 králem Haraldem III. a patronem města je svatý Hallvard, který je ztvárněn i na městském znaku Osla.

Finance

Pozor na rozpočet! Norsko jako takové má totiž oproti českým cenám přibližně čtyřnásobné hodnoty, což by mohl bát značný problém. Pokud tedy chcete do Norska vyrazit, ale finanční možnosti máte omezené, doporučuji vám si nakoupit co nejvíce trvanlivých potravin u nás v domovině, dovolenou pojmout trochu jako kempování a namísto auta, pro dopravu využívat například kolo, nebo jít po svých a přibližovat se vozem jen na delší vzdálenosti. I jedna jediná věc z těchto doporučení vám značně pomůže. Při kombinaci všech těchto rad už je na čase se podívat, kam rozhodně v Oslu vyrazit.

Výlety

V případě, že dorazíte do Osla vlakem, hned před nádražím se bude tyčit vysoká věžní konstrukce, ve které sídli informační středisko pro turisty, kde si můžete zjistit poslední potřebné informace nebo zakoupit nějakou upomínkovou kravinku. Velmi výhodné je si zde zakoupit celodenní jízdenku na MHD za 80NOK tedy v přepočtu dle kurzu nějakých 240 korun děti potom za polovic. Jestliže však chcete cestovat po svých, je to také možné, protože většina toho, co musí každý vidět je soustředěno v centru tohoto hlavního města.

Pro začátek doporučuji „Muzeum norské národní historie“, které bude pro každého velmi zajímavým místem. Nejedná se o muzeum, jak ho známe, kdy vejdeme do místnosti, ve které nalezneme, cokoli nás napadne vystaveno ve vitrínách. Jde o areál, ve kterém uvidíte obytné a užitkové budovy nebo například dřevěný kostel. Avšak nejen to.

Další muzeum, které zde můžete navštívit, je „muzeum Vikingských lodí“. Není, předpokládám nutno zmiňovat, co si zde budete moci prohlédnout. Jedná se o tři lodě, užity jako pohřební. Byly zde nalezeny kosterní pozůstatky nejen lidské, ale i zvířecí. Mimo samotných lodí je zde k vidění i mnoho dalších předmětů, souvisejících s vikingskou kulturou.

Dále se rozhodně zastavte v parku jménem „Frognerpark“. V parku budete moci shlédnout 212 soch od sochaře Gustava Vigelanda. Prohlídka je dlouhá 850m, je tedy opravdu o co stát.

Dalšími zajímavými zastávkami potom může být Královský zámek, zdejší katedrála, budova parlamentu a radnice.

Noční život v Oslu

Jistě i pro ty z vás, kteří se přijeli i pobavit a plně se začlenit do veškerého dění zde něco najdeme. Navštívit zde můžete mnoho hospůdek, barů, klubů nebo i kasino. Noční kluby jsou orientováni především v okolí Karl Johans gate.

Nutno však podotknout, že pokud čekáte, že si zde dáte pivečko za 25 korun, budu vás muset zklamat. V Norsku je alkohol velmi drahou záležitostí a to tak že za půl litr piva dáte okolo sto padesáti kaček.

Myslím si však, že i přes vyšší náklady, je skutečně na pomyšlenou, zda se sem nepodívat. Nakonec je to zážitek na celý život. Přeji hodně úspěšných a šťastných cest.