Načerpejte vánoční atmosféru za hranicemi!




Všichni milovníci předvánočního období již jistě netrpělivě procházejí kolem rozsvícených stánků na některém z adventních trhů spolu s hrnkem voňavého punče v ruce. Těm, co mají toto kouzelné období ještě raději, mnohdy pouze tuzemská podívaná nestačí, a vydají se proto za hranice. Vypravte se tam spolu s námi a zjistěte, co Vám mohou adventní trhy v některém z blízkých evropských měst nabídnout.

Romi / Pixabay

Vánoční Bratislava

Adventní trhy v Bratislavě byly zahájeny už 18. listopadu a konají se na Františkánském, Primaciálním a Hlavním náměstí, kde je umístěn i velký vánoční strom. Bratislavské trhy Vám nabídnou rovných sto prodejních stánků s tradičním vánočním zbožím jako jsou věnce, dekorace, ozdoby, svíčky či rukodělné výrobky například ze dřeva nebo vosku. Chybět samozřejmě nesmí ani bohaté občerstvení – ochutnejte třeba domácí lokše, zelňačku, pagáče, koláče nebo jablka v karamelu. A nezapomeňte ani na něco na zahřátí – skvělou volbou je medovina, punč, grog nebo horké víno.

Doprovodný kulturní program plný zpěvu, tance a lidových tradic Vás určitě také zaujme. Vánoční trhy ve Starém Městě se konají až do 22. prosince.

Za jižními sousedy

Že jste ještě nikdy nenavštívili vánoční Vídeň? Tak to urychleně napravte! Jedná se totiž o jeden z nejpohádkovějších zážitků. Rakušané si na výzdobu hlavního města a trhy velmi potrpí, proto se jedná o velkolepé akce na více místech. Ty největší a nejnavštěvovanější trhy se však konají před vídeňskou radnicí.

Brány trhů u Rathausplatz se otevřely už 12. listopadu, kdy byl zároveň rozsvícen vánoční strom, a lákají na dokonalou vánoční atmosféru s bezmála sto padesáti prodejními stánky. K dostání jsou zde například krásné dřevěné hračky, zdobené vánoční ozdoby, keramika, perníky, tradiční vánoční punč, horká čokoláda, pečené kaštany nebo třeba císařský trhanec.

Další tradicí jsou vánoční trhy u zámku Schönbrunn, které jsou otevřené od 19. listopadu a skončí až po Vánocích, konkrétně 26. prosince. Trhy jsou menší, lákají spíš na rodinnou atmosféru a promyšlený program, ale rozhodně mají co nabídnout. Nakoupíte zde zajímavé dárky, pochutnáte si na místních dobrotách a nasajete vánoční atmosféru, kterou dotváří zajímavý kulturní program.

Na adventní výlet můžete vyrazit sami s rodinou, ale oblíbené jsou i jednodenní zájezdy pořádané cestovními kancelářemi nebo turistickými organizacemi. Stačí jen zapátrat ve Vašem okolí nebo se vydat do rakouské metropole na vlastní pěst. Spoustu krásných zážitků z rozsvícené Vídně byste si však rozhodně neměli nechat ujít.

Rakousko však krom vídeňských trhů láká i na ty v Salzburgu – ty jsou každoročně také velkolepé. K navštívení jsou na Residenzplatz od 17. listopadu, kdy byl slavnostně rozsvícen vánoční strom, až do 26. prosince. Pokud se do města Mozarta vydáte, pokochejte se nejen vánočním programem na trzích, ale projděte si celé město, protože právě v tomto období má zkrátka nezapomenutelné kouzlo.

Za Vánocemi do Drážďan

Adventní trhy v Drážďanech slaví letos už 582. výročí svého konání. Striezelmarkt, jak se trhy nazývají, trvají přesně měsíc, a to od 24. listopadu až do Štědrého dne. Na náměstí Vás nadchne neskutečné množství stánků se zbožím, napočítat můžete až 250 krámků! Nakoupíte zde dárky, dekorace, cukroví, perníčky, ale i keramiku, pletené zboží, mýdla nebo výrobky ze dřeva.

Při dlouhé procházce mezi stánky Vám jistě přijde vhod horký nápoj – punč nebo horká čokoláda je tou pravou volbou, a nezapomeňte i na nějakou tradiční dobrotu k občerstvení. Nebude chybět ani bohatý kulturní program plný zajímavých akcí. Za zmínku jistě stojí třeba vánoční festival, perníkový festival nebo odkrytí největší štoly. Drážďanské trhy jsou každoročně spjaty se mší a velkolepou ceremonií, kterou jsou trhy zahájeny.

Adventní Norimberk

Dalším německým městem, lákajícím na vánoční trhy, je Norimberk. Zde se největší trhy konají na náměstí Hauptmarkt od 25. listopadu do Štědrého dne. Na Ježíškově trhu je připraveno na sto osmdesát stánků, kde koupíte tradiční vánoční, ale i nevšední zboží.

Pořídíte zde například dřevěné loutky, ozdoby, oblečení, šperky, ale i starožitnosti. Z jídla si určitě pochutnáte na zázvorových pernících, vaflích, palačinkách nebo grilovaných klobásách. Z doprovodného programu by Vás mohl zaujmout kupříkladu lampiónový průvod, dětský vánoční trh, projížďky kočárem nebo výstavy, koncerty a jiná vystoupení.