Německo – sousedé s mnoha zajímavostmi




Německo je velmi atraktivní zemí jak pro život, tak pro dovolenou. V dnešním článku si tento stát tedy přiblížíme o něco víc.

fotolehrling / Pixabay

Obecné informace

Jedná se o stát střední Evropy rozdělený do 16ti spolkových zemí. Na severu sousedí Německo s Dánskem, omývá jej Severní a Baltské moře. Na východě dále s Polskem a Českou republikou, na jihu s Rakouskem a Švýcarskem a ze západu jej obklopují Francie, Lucembursko, Belgie a Nizozemí. Česká republika je sousedem dvou spolkových zemí v Německu, a to Bavorska a Saska.

Hlavním městem je Berlín. Prezidentem Německa je v současnosti Joachim Gauck a kancléřkou Angela Merkel. Rozloha Německa je 357 023 km2. Má 82 milionů obyvatel, díky čemuž se stává nejlidnatějším státem Evropské unie.

Jedná se o zemi, která je nejvíce postižena současnou evropskou migrační krizí, zvláště v roce 2015. Německou měnou je v současnosti euro, které v roce 2002 nahradilo německou marku. Německo je součástí Shengenského prostoru a členským státem OSN, NATO, G8 a signatářem Kjotského protokolu. Na základě nominální hodnoty HDP je německá ekonomika 3. největší na světě. Je jedním z klíčových aktérů evropské i celosvětové politiky.

Německo je 2. největším světovým poskytovatelem rozvojové pomoci. Životní úroveň je zde velmi vysoká a funguje zde rozvinutý systém sociální pomoci. V mnoha vědeckých a technologických oborech je Německo považováno za světového vůdce.

Historie

Podle doložených dokumentů bylo území Německa osídleno několika germánskými kmeny již před rokem 100 př. n. l. Od 10. století tvořilo jádro Svaté říše římské, která trvala až do roku 1806. V 16. století se sever Německa stal hlavním centrem reformace. Ke sjednocení Německa došlo po prusko-francouzské válce v roce 1871. V roce 1939 rozpoutalo Německo 2. světovou válku, která trvala do roku 1945. Byla největší válkou v historii světa. 4 roky po skončení války, v roce 1949, se Německo rozdělilo na 2 státy, a to Německou demokratickou republiku (východní Německo)  a Německou spolkovou republiku (západní Německo). K jejich sjednocení došlo v roce 1990. Německá spolková republika byla v roce 1952 zakládajícím členem Evropského společenství uhlí a oceli a v roce 1957 zakládajícím státem Evropského hospodařského společenství.

Lekies / Pixabay

Literatura

Literatura Německa spadá zpět až hluboko do středověku. Mezi nejvýznamnější autory řadíme básníky a dramatiky Johanna Wolfganga von Goethe a Fridrich Schiller.
Mezi velmi výrazné osobnosti německé literatury pak bratři Grimmové a mnoho dalších. Nobelovu cenu za literaturu pak obdrželi Theodor Mommsen, Paul Heyse, Gerhart Hauptmann, Thomas Mann, Herman Hesse, Heinrich Boll, Gunter Grass a Herta Mullerová.

Média

Příjem televizního a rozhlasového vysílání probíhá jak pozemními vysílači, tak přes družicové vysílání. Rozšířená je i kabelová televize.Rozhlasové a televizní vysílání je nabízeno v Německu i přes internet, v rámci protokolu IPTV jako součást širokopásmového připojení. Německo má duální rozhlasové vysílání, veřejnoprávní rozhlas, a mnoho dalších soukromých rozhlasových stanic, které financují hlavně reklamy. Existuje zde i veřejnoprávní televize, například ARD a ZDF, jakož i soukromé televizní společnosti, k nimž patří ProsiebenSat. 1 Media AG, RTL Group, MTV Networks Deutschland, NBC Universal Deutschland, Tele München Gruppe. Dále pak rregionální poskytovatelé televizního vysílání. Nejznámější poskytovatel placeného televizního vysílání je Premiere. Co se týká žurnalistiky, mezi nejčtenější deníky patří Bild a Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Nejznámějšími týdeníky jsou Der Spiegel a Focus.

Kuchyně

Německá kuchyně je velmi mnohotvárná a liší se region od regionu. Známé jsou především vydatné  pokrmy jako je vepřové koleno a uzené vepřové maso s kyselým zelím, kadeřavá kapusta s čajovkou. Velmi známé jsou i různé eintopfy – jídlo z jednoho hrnce, v hrnci se vaří, dusí a peče úplně všechno od masa přes luštěniny až po zeleninu. Regionální kuchyně je velice různorodá a ovlivňovaná kuchyněmi ze sousedních zemí. V dnešní době se v Německu přechází spíše od těžkých jídel k těm lehčím. V Německu jsou velice oblíbené různé druhy sladkého pečiva a koláčů s ovocnou nebo tvarohovou náplní, různé druhy oplatek a tak dále. Odpolední svačinu tvoří tzv. Kaffee und Kuchen – káva a dort.

Svátky

Státním svátkem Německa je 3. říjen – Den německé jednoty. Jedná se o jediný svátek, který je určen spolkovou vládou. Ostatní svátky si určují jednotlivé spolkové země sami, ovšem jsou i svátky, které se slaví ve všech spolkových zemích: Velký pátek, Velikonoční pondělí, Nanebevstoupení páně, Svatodušní pondělí a oba Vánoční svátky, Nový rok a Svátek práce. Neděle jsou v Německu považovány za dny pracovního klidu.