Moje dovolená v Německu – 1. část




Možná jste zde – na tuto webovou stránku zamířili s tím, že už Vás nebaví každoročně jezdit na typicky českou dovolenou k Chorvatskému moři a hledáte nějakou jinou vhodnou inspiraci pro další letní dovolenou. Pak Vám nemohu doporučit žádné jiné místo, než Německo. :-)

Ronile / Pixabay

Léto 2015 jsem využila skvělé příležitosti vyjet s babičkou do Německa. Konkrétně do Rüsselsheimu, který se nachází nedaleko od známějšího města – Frankfurtu nad Mohanem. (Konkrétně to nebude víc, než třicet kilometrů.) S babičkou jsme zvolili vycestovat vlakem a následně autobusem.

Cesta

Dohromady trvalo ‚naše malé putování‘ kolem dvanácti hodin. (Pokud tedy počítám i čas, který jsme strávili čekáním na vlakové spoje a autobus.) Z Opavy, která se nachází nedaleko Ostravy, jsme vyjeli kolem půl sedmé večer z Východního nádraží do stanice Ostrava – Svinov. Tento úsek cesty trval zhruba čtyřicet minut. Jeli jsme vlakem typu Elephant City. Vlak nebyl nějak extra namačkaný, a tak se nám cestovalo poměrně dobře. Tedy až na to horko – což se ale, vzhledem k tomu, že letošní léto bylo opravdu horké, dalo docela očekávat.

V Ostravě jsme čekali asi dvacet minut na vlak RegioJet. Tím jsme se dopravili do Prahy – konkrétně tedy na hlavní nádraží Prahy, odkud jsme se museli metrem dostat na autobusové nádraží Florenc. Naštěstí to byla jenom jedna zastávka. Cesta vlakem byla velmi pohodlná (hlavně proto, že tam nebylo takové vedro), co se týče stewardů, tak byli velmi milí a celá cesta nám utekla opravdu rychle. Okolo půl jedenácté večer už jsme byli v Praze a na autobusovém nádraží čekali na náš autobus. Když po chvíli dorazil, netrvalo dlouho a už jsme seděli připoutané v sedadlech v autobuse a vyrazili na konečnou cestu do Frankfurtu. Tam jsme dorazili asi v šest ráno. Naštěstí na nás už čekala sestřenice i s autem a odvezla nás k tetě, kde jsme po dobu našeho dvoutýdenního pobytu bydleli.

Náklady

Celkem nás cesta se společností Student Agency stála asi 2 800,- pro jednu osobu tam i zpátky. Je zde započtena jízdenka vlakem z Opavy do Ostravy, poté opět vlakem z Ostravy do Prahy, lístek metra na zastávku Florenc a cesta autobusem z Prahy k letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Rüsselsheim

Rüsselsheim je největší město okresu Groß-Gerau v hospodářsko-technologické oblasti Rýn-Mohan v německé spolkové zemi Německo. Dříve bývalo město vesnicí, když zde ale později založil v roce 1862 Adam Opel firmu Opel původně se zabývající výrobou šicích strojů a jízdních kol, která se později zaměřila na auta, začala se vesnice pomalu rozrůstat, až ní vzniklo takové menší městečko. Je to opravdu krásné místo. Co se týká výletů a aktivit, osobně bych doporučila vyzkoušet jízdu na kole okolo řeky Main – je to tam opravdu krásné. Rüsselsheim má také krásné centrum, kde se – a to oceníte primárně v letních měsících – nachází stánky se zmrzlinou skoro na každém rohu. Pokud byste se rozhodli jít nakupovat, doporučila bych nákupní středisko Toom, kde se nachází obchody typu C&A, Rossmann, KiK a podobně. Asi dvě stě metrů od Toomu – na druhé straně parkoviště a ještě kousek dál, se nachází také čínská restaurace. Pro Německo je typické, že např. v čínské restauraci pracují, tedy většinou, pouze lidé čínské národnosti, v turecké zase lidé turecké národnosti, a tak dále. Jídlo v této restauraci je opravdu delikátní. Navíc se od většiny čínských restaurací nacházejících se v České republice liší tím, že pří vstupu zaplatíte asi deset euro a poté už je jen na Vás, co si dáte – zkrátka si vezmete talíř s příborem, přejdete k pultu a sami si naberete, na co zrovna máte chuť a v jakém množství – můžete si jít i přidat a jíst až k prasknutí cokoliv jen budete chtít. :-) Rüsselsheim se nachází v blízkosti letiště, a tak skoro pořád vidíte, a hlavně slyšíte, nad hlavou přistávajicí letadla. Co se týče lidí, jsou zde velice ochotní a přátelští, ale to ostatně všude v Německu. (Tedy alespoň mně to tak zatím připadá :-) .)

 

V druhé části článku se můžete dočíst také o Frankfurtu nad Mohanem, letištěm Frankfurtu a ještě pár dalších, snad užitečných, informací. :-)