Krásný Berlín 1. část




Dnes se projdeme po Německém hlavním městě Berlíně, které má dlouhou historii. Stejně jako jiné státy či města má i toto místo co nabídnout a jelikož je to sousedící stát, pro mnohé z nás může být finančně dostupnější než některá vzdálenější.

Spolkový směm

Po sjednocení Německa v roce 1871, byla sídlem parlamentu budova Bundestag, jelikož však toto sídlo bylo velikostně nedostačující, přesunul se parlament do stavby jménem Reichstag a dodnes zde sídlí dolní komora parlamentu. Roku 1995 na sídlu Reichstag byly zahájeny rozsáhle vnitřní rekonstrukce, které měly stavbu upravit tak, aby byla ještě praktičtější než doposud. Při tomto zásahu tvořilo většinu použitých materiálů sklo a ocel. Je zde možná prohlídka s průvodcem, která je mimochodem zdarma a v mnoha jazycích jako samozřejmě němčina dále potom angličtina nebo polština (i mnoho dalších).

Hackesche Höfe

Jestliže se neradi nudíte, určitě musíte zavítat do tohoto zábavního ráje, který je jedním z největších svého druhu na světě. Výstavba komplexu byla zahájena v roce 1906, a pokud jde tedy o architekturu, jedná se převážně o historicismus a secesi. Jde o jednu z nejživějších částí města, má toho totiž opravdu spoustu v nabídce. Navštívit zde můžete například umělecké galerie, restaurace a bary nebo divadlo. Nejpopulárnějším je tu hudební divadlo Chamäleon Varieté.

Berlin dom a Lustgarten

Berliner dom a Lustgarten je jeden ze symbolů Berlína a také největší kostel ve městě, jehož iniciátorem byl Fridrich Veliký a tak tam stojí do dnes. Změny, co od dob postavení proběhly, spočívali ve zvýšení kupole a doplněním dekorativních prvků. Za druhé světové války byl dost poničen a jeho „znovuobrození“ trvalo mnoho let. Ač je to prapodivné v kostele se pořádají nejenom mši, ale také koncerty. Pokud vám není ani jedna příležitost návštěvy po chuti, můžete si projít běžnou prohlídku s audio průvodcem.

Palác Charlottenburg

By: Luke Ma

Na přání pruského krále Fridricha I. Byl tento palác vystavěn v roce 1669. Byl stavěn pro jeho choť Charlotte Sofii, jako letní palác. Uvnitř se nachází sbírky francouzských obrazů z 18. století či sbírky čínského a japonského porcelánu, které jinde ke zhlédnutí nenaleznete. Celých sedm století trvalo, než byl palác v podobě, ve které ho můžeme prohlížet dnes. Dále je tu Belveder, Muzeu prehistorie nebo mauzoleum. Vše můžete opět navštívit za přijatelné vstupné od dvou do deseti euro.

Braniborská brána

Snad nejznámější a nejnavštěvovanější památka okouzlí svým vhledem i stářím, které ji neubírá na kráse ani v nejmenším. Dříve se zde platilo mýtné, jelikož sloužila jako vstup do města, které se v té době teprve rozvíjelo a získávalo podobu. Brána je inspirována antikou, což nám říkají především sloupy, které jsou pro ni tak typické. Na vrcholu brány je socha bohyně řídící vůz tažení koňmi znázorňuje mír a pokoj v hlavním městě v té době pruského království.