Krásný Berlín 2. část




Televizní věž

Největší dominantou je obyčejně znící Televizní věž. Je ale vysoká 368 metrů a tím se zařazuje na čtvrtém místě, mezi nejvyššími stavbami Evropy. Ročně má návštěvnost dosahující až jeden milionu. Její otáčiví vrchol lze navštívit a rozhlédnout se z vyhlídkového ochozu, při vhodném počasí, až do vzdálenosti 42 kilometrů. Je zde restaurace a kavárna, kde Vás s radostí obslouží. Vstupné pro dospělého činí deset euro.

Vítězný sloup

Tento sloup nechal vystavět tehdejší pruský císař Vilém I. a má symbolizovat vítězství v prusko-dánské válce roku 1864. Když se kupila další vítězství, sloup přestal být vázán k jedné konkrétní bitvě, ale stal se znakem vítězství jako takového. Socha Viktorie, řecké bohyně vítězství, která má na výšku 8 metrů, byla doplněna dodatečně. Lze vystoupit až na vrchol sloupu a to za dvě aura padesát centů, což za tu podívanou v každém případě stojí.

Musejní ostrov

Již název nám napovídá, co to pravděpodobně bude. Jde o komplex pěti muzeí a každé samozřejmě s jiným zájmem. Od roku 1999 jsou zapsány na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. I přes to, že za druhé války byla velká část zničena, exponátům, které měly úkryty po celém městě, se povětšinou nestalo nic. První z muzeí je „Staré muzeum“ které vystavuje především kopie antických soch. Dále je tu „Nové muzeum, Stará národní galerie, pergamonmuseum a Bode museum“. Rozhodně si každý najde to, které ho bude nejvíce zajímat, protože je z čeho vybírat.

Holocaust Mahnmal

By: d.i.

Památník holocaustu se rozkládá mezi Braniborskou bránou a náměstím Potsdamer platz. Je tedy vlastně ve středu Berlína kde stávaly budovy říšského kancléřství. Památník si každý představujeme jinak, avšak nikdo by asi neusuzoval, že to bude něco, co zabírá 19 000 metrů2. Jde o seskupení kvádrů různých velikostí na této ploše, které mají imitovat vlny. Pod památníkem se nachází informační centrum, kde mají materiály související s holocaustem a to i se jmény všech zavražděných židů v Evropě.

Náměstí v Berlíně

GERNDARMENMARKT – Patří mezi nejkrásnější náměstí v Berlíně a jeho historie sahá až do 17. století. Název se přenesl ze jména policejního pluku spravující kasárny, které tu dříve stály. Ve středu náměstí stojí socha básníka Fridricha Schillera a často navštěvované jsou dvě barokní katedrály, které se tu také nachází. Bylo tu také přestavěno divadlo a dnes funguje jako koncertní hala. Je zde tedy opravdu od všeho něco.

POSTUPIMSKÉ NÁMĚSTÍ – Tak právě tady uvidíte architekturu všech dob a to doslova. Naleznete zde jak historické kousky, tak i moderní stavby dnešní doby. Toto místo je jedním z nejpodstatnějších uzlů dopravy ve městě. Stojí zde devatenáct nových budov, které jsou převážně reprezentačními prostory mnoha firem a společností. Můžete zde zavítat do nejnavštěvovanějšího Berlínského kina a shlédnout film. Ovšem jen pokud dobře ovládáte němčinu J. Je tu ale i divadlo a velké nákupní centrum Arkády.

ALEXANDROVO NÁMĚSTÍ – Alex, jak ho také Berlíňané někdy nazývají je společně s postupimským náměstím, tím nejznámějším, Berlína jako celku. Jméno získalo po ruském carovi Alexandru I. a sloužil dříve pro konání dobytčího trhu. Dále se využíval také na výstavy či přehlídky. I přes dříve plánovanou rekonstrukci se zde stále zachovala socialistická architektura. Plány rekonstrukce se totiž nikdy nezahájily. Nejznámější budovou je Haus des Lehrers (Dům učitelů), který byl také první výškovou budovou náměstí.

Berlín má rozhodně co nabídnout. A to i těm vybíravějším z nás.