Víza do Číny je možné získat i přes internet, na otisky prstů ale musíte osobně

Tolik jsme si zvykli na pohodlné cestování v rámci Schengenského prostoru, že nás často udiví, kolik zařizování si vyžaduje návštěva země mimo tento prostor. Kdo chce ovšem vyjet trochu dál, poznat rozdílné kultury a mimoevropský život, ten se vyřizování nevyhne.

Typickým příkladem mohou být víza do Číny. Podmínky pro jejich získání nejsou nijak zvlášť komplikované. S pomocí odborníků je vízum do Číny možné získat i do 2 nebo 3 dnů. Od 18. listopadu letošního roku ho ovšem není možné získat zcela bez návštěvy vízového centra.

Všichni žadatelé o čínské vízum se musí dostavit na otisky prstů

Dříve Čína víza vydávala bez otisků, výjimkou byli pouze lidé, kteří delší dobu žili či často cestovali do Turecka a jiných zemí známých pro souvislost s terorismem. Od 18. 10. 2019 se ovšem k otisku prstů musí dostavit všichni žadatelé o čínská víza. Zatímco zbytek náležitostí vyřídíte klidně přes internet, kvůli otiskům stejně budete muset na vízové centrum osobně. Pořád je ovšem rychlejší nechat si víza vyřídit od odborníků.

Odborníkům pošlete svou žádost o víza, oni ji zkontrolují, opraví chyby a rezervují vám termín na odebrání otisků prstů. Následně za vás vyřídí veškerou administrativu, vyzvednou pas s čínským vízem a pošlou vám jej domů.

Co dalšího je k udělení víza zapotřebí?

Pokud jste někdy žádali o víza, buďte klidní, princip se tolik neliší. Pro získání víza Čína vyžaduje vypsanou žádost, cestovní pas s platností aspoň půl roku po návratu a 2 volnými stránkami, kopii dvojstrany s fotografií z pasu, jednu originální barevnou fotografii pasového formátu.

Pro turistické vízum dále potřebujete vytištěnou letenku, itinerář cesty, rezervaci o ubytování, případně zvací dopis či potvrzení o studiu. OSVČ a podnikatelé musí dokládat i údaje o svém podnikání (výpis z OR či živnostenského rejstříku). I obchodní víza mají své další náležitosti. Jde ovšem o formality.

A na kolik takové vízum do Číny vyjde? Standardní varianta stojí 5 000 korun, v ceně jsou zahrnuty poplatky ambasádě, vízovému centru, DPH a provize pro zprostředkovatele. Za rychlejší vyřízení si pak připlácíte.