Přehledně: Co obnáší pojištění odpovědnosti pilotů

Pojištění odpovědnosti se nevyplatí jen profesionálním pilotům, kteří se létáním živí, ale i všem, kteří se této činnosti věnují nepravidelně, rekreačně, vhodný je i pro letecké instruktory.

tpsdave / Pixabay

Kromě pilotů letounů se tedy vztahuje i na piloty vrtulníků, kluzáků či ultralehkých letounů.

Podobně jako u jiných pojistných produktů piloti toto pojištění docení až ve chvíli, kdy se objeví jakákoliv škoda, za kterou nesou zodpovědnost. K poničení některé z částí vypůjčeného letadla nebo jeho vybavení může dojít zcela bez úmyslu, přesto za něj pilot v takové situaci nese odpovědnost.

Jak se počítá cena pojištění

Pojištění, které piloty ochrání před podobnými nepředvídatelnými náklady, lze u většiny poskytovatelů sjednat online a to na různě dlouhou dobu. Například pojišťovna ERGO nabízí pojištění buď na dobu určitou, konkrétně na tři, šest nebo devět měsíců, nebo na dobu neurčitou. Ta trvá rok a následně je automaticky obnovena.

Kromě toho si pilot může zvolit limit pojistného plnění, který se pohybuje v intervalu od 50 tisíc do 600 tisíc korun. Samozřejmě platí přímá úměra mezi výší limitu a cenou pojištění. Platí přitom, že na případné pojistné události má pojištěný pilot vždy desetiprocentní spoluúčast.

Dráže vyjde i pojištění, které zahrnuje připojištění finanční škod. To znamená ztrát, které majiteli letadla plynou z toho, že jej v době odstraňování škod nemohl využívat k výdělku.

TIP: Navštivte oficiální stránky ERGO pojištění pro piloty.