Maďarsko a Sarvar




Sarvar

Sarvar

Sarvar je lázeňské městečko ležící v západní části Maďarska a jedná se o městečko, které je velice příjemné. Od Vídně leží přibližně 120 kilometrů a od Budapešti pak asi 190 kilometrů.

Ve městě můžete najít spousty kulturních a historických památek. Symbolem je renesanční zámek Nádasdy-vár, postavený v místech někdejší středověké pevnosti. Charakteristický je svou vstupní věží a obloukovitým mostem, který vede přes hradní příkop. Slavnostní sál je zdobený freskami. Díky vynikající akustice, která je na pětihranném uzavřeném nádvoří, si můžete užít spousty kulturních programů. Pořádají se zde koncerty pod širým nebem, festivaly, vinobraní a také různé trhy a jarmarky.

Budova radnice se zvonkohrou stojí na hlavní náměstí Sárváru. Zvonkohra svojí příjemnou melodií zpestřuje pobyt návštěvníků a také obyvatel města. Mají zde velmi významné historické budovy a to je například farní kostel, kašnu na náměstí a také klasicistní evangelický kostel. Z tohoto městečka také pochází první tištěná kniha v maďarském jazyce.

Najdete tu chráněný přírodní park – arboterum. V tomto parku je k vidění více jak 350 druhů stromů a keřů a mezi nimi pak několik set let staré platany.  V Sarváru je pak také lázeňský komplex, který nese stejné jméno. V roce 2002 byl o tevřen moderní komplex léčebných lázní, kam přibylo i wellness.

Komplex je skutečně na světové úrovni a sjíždí se sem především cizinci. Jde o místo, které je velmi vhodné pro víkendové pobyty pro rodiny s dětmi. Tomuto wellness centru  byla v roce 2005 udělena cena za nejlepší wellness zařízení v Maďarsku. Lázně spolu s parkem mají rozlohu 55 000 metrů čtverečných, vodní hladina pak přesahuje 3 600 metrů čtverečných. Klade se zde vysoký důraz na profesionalitu a na zdravotnické služby. Každá věková kategorie, si zde najde to své a proto je tento komplex vhodný úplně pro každého a to od dětí až po seniory.