Chorvatská kuchyně
Chorvatský bramborový salát
Tento výborný osvěžující sálat vám vskutku připomene letní dovolenou v Chorvatsku. Nejlépe se hodí ke grilované rybě ale můžete si ho udělat i třeba ke kuřecím řízkům.
Pro 4 osoby
Suroviny – 500g brambor, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, pepř, lžíce čerstvé petrželky.
Postup- Uvaříme si brambory ve slupce a necháme vychladnout.
Poté oloupeme a pokrájíme na kolečka. Česnek rozetřeme, cibuli pokrájíme na kolečka. Petrželku posekáme na jemnější kousky. Vše spolu s olejem přidáme k bramborám a osolíme, opepříme. Popřípadě dle chuti dochutíme sladkokyselou okurkou a lákem z nich. Necháme v lednici chvíli vychladit.
Zjistili jsme za Vás
- Po mnoha porovnáních různých nabídek nám vycházejí letenky nejlevněji přes Pelikán.cz
- Naopak celou dovolenou kompletně pořídíte nejlevněji díky Dovolená.cz, jak jinak. :-)
PASTIČADA
Dušené telecí nebo mladé hovězí s hustou omáčkou je od chorvatské kuchyně zcela neoddělitelné. Receptů na přípravu je řada a existují i různé variace, podobně jako je tomu u naší svíčkové. Zde je jeden obzvlášť chutný.
Suroviny- hrnek rostlinného oleje, 2 kg mladého hovězího nebo telecího (například takzvaná falešná svíčková), 120 g anglické slaniny pokrájené na kostičky, sůl a pepř na dochucení, 1/2 kg kořenové zeleniny pokrájené nadrobno, 2 lžíce sekaného rozmarýnu, 1 bobkový list, 15 kuliček pepře, 2-3 lžíce hladké mouky, 250 ml bílého vína, 250 ml vývaru, citrónová šťáva na dochucení, hrst vypeckovaných pokrájených oliv.
Postup: Olej rozehřejeme v kastrolu s poklicí. Do masa uděláme špičkou ostrého nože zářezy a vsuneme do nich kousky slaniny. Maso osolíme a opepříme a ze všech stran opečeme na oleji. Vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu teď vsypeme všechnu zeleninu a zlehka osmahneme. Jakmile „chytí“ barvu, přidáme rozmarýn, bobkový list a kuličky pepře. Promícháme a navrch položíme opečený kus masa. Kastrol přikryjeme poklicí a na středním plameni dusíme 2 až 2 a 1/2 hodiny, až bude maso zcela křehké.
Pokud se příliš vysuší, podlijeme trochou vody. Maso vyjmeme a dáme stranou. Základ se zeleninou poprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vínem a vývarem a povaříme do zhoustnutí. Když dosáhne požadované konzistence, omáčku procedíme. Můžeme ji také rozmixovat. Chuť doladíme solí, pepřem, případně citrónovou šťávou. Můžeme také přimíchat olivy.
Dovolená Last minute Chorvatsko
Bramborová polévka na chorvatský způsob
Suroviny – 700 g brambor, 1 velká cibule, 50 g tuku, 50 gramů uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 200 ml zakysané smetany, zelená petrželka, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce směsi koření (bobkový list, majoránka, sůl, pepř), 1 lžíce mouky
Postup– Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bůček a cibulku nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na tuku. Posypeme paprikou, přidáme brambory a směs koření a podlijeme litrem vody. Bramborovou polévku vaříme dokud nejsou brambory měkké. Pak zahustíme jíškou z mouky a trošky vody. Zalijeme smetanou, posypeme petrželkou a česnekem a krátce povaříme. Na závěr dochutíme octem.
Chorvatský džuveč
Suroviny- 500g brambor, 400g vepřového masa( kýta,kotleta,bůček,plecko), sůl, pepř, 2 zelené papriky, 2 cibule, 400g rajčat, 500ml vývaru, 2stroužky rozetřeného česneku, olej, 300g rýže, lžíce mleté papriky, troška hladké mouky
Na pánev na oleji dáme cibulku a rozetřený česnek a usmažíme do světle hněda. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a necháme opékat. Když masíčko zbělá na povrchu tak osolíme opepříme, přidáme papriku(koření) zalijeme vývarem . Po té je maso skoro měkké přidáme papriku pokrájenou na nudličky, brambory nakrájené na kostičky.
A po 10 minutách i rajčata nakrájené na plátky a povaříme asi 10-15 minut. Omáčku zahustíme jíškou (1-2 lžíce hladké mouky promícháme s půl hrníčkem vody a vlijeme do omáčky.) Vaříme asi 6 minut. Pozor musíme míchat jak je mouka v omáčce tak se připaluje. Rýži uvaříme zvlášť podle návodu. Omáčku promícháme s rýží a asi hodinu necháme zapékat v pekáči který jsme vymazali sádlem .