Co dělat, když se vám při dovolené v zahraničí pokazí auto?




Lidé rádi jezdí do zahraničí na dovolené a někteří dokonce i na nákupy. Protože zahraničí je velká neznámá, což je pro mnohé jistý druh adrenalinu a samozřejmě také vzdělání. Avšak co když se na vaší cestě něco pokazí?

Brečím na chodníku

Představte si situaci, že jste jeli na dovolenou autem a něco na autě se vám pokazilo. Jste v zemi, kde mají jinou řeč, které vy absolutně nerozumíte anebo jen málo, že dokážete vysvětlit vaši poruchu. A co je nejhorší, že v blízkosti není žádný člověk, který by vám mohl pomoci, protože oni nevědí, že se vám pokazilo auto. Nevíte, kde je servis a ani se na něj neumíte zeptat. To je velmi nepříjemná situace a mnozí se dostanou do hrozné paniky. Výhodou je, pokud jste trochu znalí v oblasti spravování aut a víte, která součástka vás zachrání.

Znám součástku, ale nemohu si ji koupit

Pravdou je, že pokud znáte příčinu toho, proč se auto pokazilo a také víte, jak jej spravit, tak máte velkou výhodu. Můžete sednout na temnější metro či tramvajku a pojedete do obchodu, kde si můžete tuto součástku zakoupit. Bohužel i to bývá někdy velký problém. A v případě, že se vám nepodaří nijak vaše pokažené auto dát dohromady, nezbývá nic jiného, než zavolat domů.

Telefonát do Česka?

Některým se to zdá jako úplná hloupost. Říkáte si, jak by vám mohl pomoci někdo, kdo je stovky či tisíce kilometrů daleko? Odpověď je jednoduchá – velmi. Protože když dané osobě vysvětlíte, že se vám pokazilo auto a řeknete mu, jakou součástku potřebuje, tak on vám ji může poslat pomocí speciálním zásilkovým službám.

Jak funguje zásilka náhradního dílu?

V případě, že máte pokažené auto, zaslat náhradní díl do zahraničí není nic nemožného. Existuje několik společností, u kterých si můžete za jistý poplatek nechat odvést díl přímo, kam chcete. Stačí, když tento díl zabalíte, donesete na poštu a ani je odešlou. Samozřejmě, že náhradní díl tam má delší trasu, takže může přijít za tři dny, ale pokud budete v dané destinaci týden ležet u moře anebo když je pokažené auto pojízdné, tak je vám celkem jedno, kdy díl přijde.

Je zásilka nákladná?

Pravdou je, že pokud si chcete sami opravit auto v zahraničí s poslaným náhradním dílem, tak si za doručení něco připlatíte, ale záleží na tom, jak velký a těžký náhradní díl je a také na tom, jak daleko jste. V některých případech se to bohužel vůbec cenově nevyplatí ba naopak, ale když se nic jiného nedá dělat, tak i to je dobrou variantou.

Poslat si náhradní díl do zahraničí není nic nereálného, ale také záleží na tom, jak nutná je oprava auta, tedy jak na to spěcháte a také o jaký díl jde, aby se vám oprava zbytečně neprodražila.