Dovolená na Korsice nejen v létě




Za letní dovolenou nemusíte daleko! Korsika je čtvrtým největším ostrovem ve Středomoří a je oblíbená nejenom kvůli svým dlouhým slunným plážím. Ostrov je pod správou Francie a je také rodištěm Napoleona Bonaparte.

Aktivně strávená dovolená

Tento malý ostrov je známý především díky svým nádherně bílým plážím a čistému moři. Podnebí na ostrově je různé, proto zde můžete v různých ročních obdobích zažít mnoho odlišných zážitků. Průměrná roční teplota na pobřeží se pohybuje okolo 16°C, v horách je v zimě i pod 0°C. Korsika je skvělým místem pro aktivní dovolenou, a to nejen pro pěší turistiku, pro jejíž účely je země jako stvořená. Oblíbeným cílem jsou korsické kaskády (Cascades du Polischellu), které najdete v horách. Celý ostrov potom protíná hřebenová túra GR 20.

Nezapomenutelný výhled si můžete užít na nejvyšší hoře Korsiky Monte Cinto. Z jejího vrchu můžete zhlédnout nádherné panorama a při dobré viditelnosti dohlédnete až na Řím nebo Marseile. Pokud vás turistika láká a rádi byste tuto zálibu spojili s tábořením, vydejte se do Calanche. Tato unikátní skalní oblast se přírodně vytvořila z různě barevných kamenů, které spadají přímo do moře. Některé útvary často připomínají lidské bytosti nebo zvířata, takže si zde své vyžití najde i vaše fantazie. Oblast je také na seznamu UNESCO.

Pohybově se zde můžete vyžít i na kolech. Ostrov je hornatý a pyšnit se může také nedotčenou krajinou s velkým množstvím ledovcových jezer. Nejenom ve vnitrozemí, ale i na pobřeží najdete trasy pro cykloturistiku. Jedna velká trasa vede okolo celého ostrova, měří však tisíc kilometrů.

Pro méně aktivní cestovatele

Turisté nejčastěji navštěvují okolí města Porto-Vecchio. Východní pobřeží je proslulé svými písčitými plážemi. Mezi zvláštnosti, které můžete na ostrově vidět, patří Janovská věž – dnes již zřícenina strážní věže, která byla postavena proti pirátům.

Ve městě Ajaccio je možnost navštívit dům rodiny Bonaparte, který je dnes muzeem a můžete si tak prohlédnout střípky ze života slavného vojenského a politického velitele.

Pokud vás zajímají památky, navštívit můžete jedno z nejstarších míst na Korsice – Filitosu. Zde lze najít pozůstatky megalitické kultury a menhiry, jež dosahují výšky až 3 metry mající podobu válečníků. Tyto památky jsou opravdu staré, pochází z období 2 000 let př. n. l. Najdete zde také jedinečný olivový strom, v údajném stáří 1 200 let.