Která místa patří mezi ta nejhezčí v ČR?




Milujete toulky naší krásnou zemí? Zajímá vás, která místa byste měli určitě navštívit, protože patří mezi ta nejkrásnější v České republice? Tady je aspoň pár z nich.

Naše země sice není nijak velká, co se rozlohy týče, krásných míst je v ní ale nespočet. Ze všech stran ji obklopují pohoří, nádherná jsou i skalní města a vodní toky. Kam by se aspoň jednou za život měl každý našinec podívat?

Největší pískovcová brána v Evropě

Pravčická brána se nachází v národním parku České Švýcarsko a je jednou z největších přírodních zajímavostí v ČR. Je dlouhá 26,5 metrů, vysoká 16 metrů.

Propast Macocha

Nejslavnější propast České republiky se nachází v nadmořské výšce 467 metrů v Moravském krasu. Ten je největším krasovým systémem u nás.

Víte, že Macochu si můžete prohlédnout ze dvou vyhlídkových můstků, nebo při prohlídce punkevních jeskyní? Během ní se dostanete až na dno propasti, kde najdete dvě hluboká jezírka.

Sněžka

Nejvyšší hora České republiky měří 1603 m.n.m. Když se na ní vydáte, budete odměněni panoramatickým výhledem do široké krajiny. Má pyramidový vzhled, ani z dálky ji nepřehlédnete.

Mumlavský vodopád

Krkonoši protéká řeka Mumlava, která nedaleko Harrachova vytváří vodopád tvořený žulovými bloky. Voda se řítí řekou po celé šíři koryta, padá do hloubky až 10 metrů. Kde Mumlavské vodopády najdete? V Libereckém kraji, asi 2 km od Harrachova.

Ještěd

Jižně od Liberec najdete horu Ještěd, která dosahuje výšky 1012 metrů a stojí na ní televizní vysílač z roku 1973.

Na vrchol se můžete vydat lanovkou, nebo po některé z turistických tras. Odměnou vám bude výhled na Jizerské hory a Krkonoše.

Víte, že model Ještědu najdete v parku miniatur Boheminium v Mariánských Lázních?

Kladská rašeliniště

Rašeliniště je kyselý ekosystém, jeho půdy a vody jsou chudé na dusík a fosfor. Naučná osada Kladská je jedna z největších a nejstarších přírodních rezervací, nachází se kousek od perly českého lázeňství, Mariánských Lázní.

Kladská rašeliniště jsou ojedinělým souborem rašelinišť o rozloze 300 ha. Najdete tam charakteristické druhy rostlin a živočichů, obdivovat můžete smrk ztepilý i borovici kleč, borůvku bažinnou i tučnici obecnou. Mezi zástupce zvířat patří čáp černý, tetřev hlušec i skokan hnědý.

Náš tip: Pokud se ubytujete v Mariánských Lázních, určitě se sem vydejte. Čeká na vás krásná procházka ve stínu stromů.

Panská skála

Nejznámější čedičový útvar u nás z dálky připomíná píštěly varhan, na kráse mu přidává ještě přilehlé jezírko. Panská skála je pozůstatkem čedičového návrší vyčnívajícího z náhorní plošiny mezi Práchní a Kamenickým Šenovem. Lidově se skále říká „Varhany“.